ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαφή με το νερό και ωτίτιδες

30 Ιουλίου 2021, 10:00

images

Τα οφέλη της άσκησης στη θάλασσα είναι πολλά και γνωστά. Άσκηση, ευεξία και ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, μια καλύτερη κατάσταση γενικά.

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης γίνονται και οι πιο φυσικές ρινικές πλύσεις, που θεραπεύουν χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάνε σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα. Βέβαια το καλοκαίρι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς την ...τιμητική τους έχουν οι ωτίτιδες. 

«Η υγρασία στα αυτιά θα μας δημιουργήσει ένα αίσθημα βάρους και ίσως μας αναγκάσει να τα πειράξουμε, είτε με το δάχτυλο, είτε με το καπάκι του στυλό, είτε με την μπατονέτα. Τότε θα γίνει ο τραυματισμός και θα προκύψει η φοβερή καλοκαιρινή ωτίτιδα, με το πρησμένο αυτί, με υγρά πράσινα και κίτρινα που τρέχουν και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό. Αυτό, δε, αν συνοδεύεται και από βύσμα κυψελίδας το οποίο δεν καθαρίστηκε έγκαιρα και σωστά με τη χρήση μικροσκοπίου, τότε οι πιθανότητες να πάθουμε εξωτερική ωτίτιδα αυξάνονται τραγικά, όπως και αν αφήνουμε βρεγμένα τα μακριά μαλλιά μας να στάζουν υγρασία στα αυτιά» αναφέρει η ειδική ΩΡΙΛΑ Ανατολή Παταρίδου και συμβουλεύει τα ακόλουθα:

-Καθαρισμό των αυτιών κάθε Μάιο, για να αποφεύγονται τυχόν επιμολύνσεις – κάποιοι άνθρωποι τον χρειάζονται και δυο φορές τον χρόνο.

-Όσοι κάνουν πολλά μακροβούτια, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι είναι εντάξει το ρινικό διάφραγμα και ότι δεν είναι φραγμένη η λεγόμενη ευσταχιανή σάλπιγγα.

-Δεν ξύνουμε τα αυτιά μας με οτιδήποτε, δεν τα τραυματίζουμε.

-Προσέχουμε όταν λουζόμαστε - το αυτί δεν θέλει λούσιμο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κάνει φλεγμονές, από διαταραχή του pH.

-Εάν λουζόμαστε ή κολυμπάμε κάθε μέρα, να ρίχνουμε λίγο άσπρο καθαρό οινόπνευμα στα αυτιά - προσφέρει προστασία και «τραβά» την υγρασία (αρκεί να μην υπάρχει ρήξη τυμπάνου).

-Φοράμε σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες, τις οποίες τοποθετούμε σωστά, για αποφυγή τραυματισμών.

-Αποφεύγουμε να ψαλιδίσουμε τις τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο, λόγω πιθανού τραυματισμού.

-Αποφεύγουμε το μεγάλο ψύχος, ιδιαίτερα από A/C, καθώς και τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας, διότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη μιας φλεγμονής.

-Δεν κολυμπάμε σε αμφιβόλου καθαριότητας νερά.

-Σκουπίζουμε καλά τα αυτιά μετά το μπάνιο και αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας, που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

-Δεν βάζουμε σταγόνες λάδι μέσα στο αυτί, γιατί, αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.

Σχετικά Άρθρα