ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω του τραγουδιού

27 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Ρωτήστε οποιονδήποτε συμμετέχει σε κάποια χορωδία "γιατί το απολαμβάνει" και θα σας πει για την ευφορία που προκαλεί το τραγούδι στην ψυχική του υγεία. Μια ομάδα νευροεπιστημόνων και κλινικών ψυχολόγων με έδρα το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι πιστεύει ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να επεκταθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη θεραπεία της αφασίας.

Όπως αναφέρει στο Horizon: The EU Research and Innovation Magazine, ο καθηγητής Teppo Särkämö μελετά πώς η γήρανση επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας του τραγουδιού από τον εγκέφαλο. «Γνωρίζουμε πολλά για την επεξεργασία του λόγου, αλλά όχι πολλά για το τραγούδι. Εξερευνούμε πώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν διαφορετικές λειτουργίες που σχετίζονται με το τραγούδι σε πολλές νευρολογικές ασθένειες», εξήγησε.

Για τα άτομα με αφασία, μια κατάσταση που βλάπτει σοβαρά την επικοινωνία και προκαλείται συνήθως από εγκεφαλικό επεισόδιο, η επικοινωνία μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, μέσω μιας τεχνικής γνωστής ως «θεραπεία με μελωδικό τονισμό» – κατά  την οποία οι άνθρωποι καλούνται να τραγουδήσουν μια καθημερινή πρόταση αντί να την εκφωνήσουν – συχνά καταφέρνουν να επικοινωνήσουν.

Η μελέτη PREMUS συνεργάζεται με έναν Οργανισμό που ασχολείται με την αφασία στο Ελσίνκι και περιλαμβάνει περίπου 25 άτομα ανά χορωδία, τόσο τους ασθενείς με αφασία όσο και τους φροντιστές τους. Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ενθαρρυντικά.

Μαζί με μια χορωδία αφασίας, η ομάδα πραγματοποίησε επίσης εκτεταμένες σαρώσεις εγκεφάλου MRI νεαρών, μεσήλικων και μεγαλύτερων ενηλίκων που συμμετέχουν σε χορωδίες για να κατανοήσουν το λόγο που το τραγούδι είναι τόσο σημαντικό σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι, όσο μεγαλώνουμε, τα δίκτυα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο τραγούδι υφίστανται λιγότερες αλλαγές από εκείνα που επεξεργάζονται την ομιλία, υποδηλώνοντας ότι το τραγούδι είναι πιο ανθεκτικό στη γήρανση.

Οι μελέτες τους υποδηλώνουν επίσης ότι η ενεργή ενασχόληση με το τραγούδι, σε αντίθεση με την ακρόαση χορωδιακής μουσικής για παράδειγμα, είναι ζωτικής σημασίας. «Όταν τραγουδάτε, εμπλέκεστε στο μετωπικό και βρεγματικό σύστημα του εγκεφάλου όπου ρυθμίζεται η συμπεριφορά σας και χρησιμοποιείτε περισσότερους από τους κινητικούς και γνωστικούς σας πόρους όσον αφορά τον φωνητικό έλεγχο και τις εκτελεστικές λειτουργίες», είπε ο Särkämö.

Τα πρώτα αποτελέσματα από μια διαχρονική μελέτη, η οποία συνέκρινε τη νευρογνωστική λειτουργία μεταξύ ηλικιωμένων που συμμετείχαν σε χορωδίες έδειξαν τις θετικές επιπτώσεις του τραγουδιού στη γνωστική και ακουστική λειτουργία και τη σημασία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που δημιουργεί, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αναπαραγωγή και η επέκταση αυτής της εργασίας σε χορωδίες ηλικιωμένων για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και η ανάπτυξη μιας μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.


Σχετικά Άρθρα