ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδες για εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού σε 10 έτη

14 Οκτωβρίου 2019, 06:53

images

Ερευνητές από την περίφημη Mayo Clinic στην Φλόριδατ των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται ήδη στον δρόμο παρασκευής ενός εμβολίου που όχι μόνο θα αναστέλλει τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, αλλά θα προλαμβάνει κιόλας τις σοβαρές αυτές ασθένειες στις γυναίκες που έχουν τα «ένοχα» γονίδια.

 «Είναι ασφαλές να πούμε ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία σε 8 με 10 χρόνια», επισήμανε ο ερευνητής, Keith L. Knutson, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Δρ Knutson τονίζει ότι μελέτες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται ακόμα τρία τουλάχιστον χρόνια πριν ξεκινήσουν τις μελέτες φάσεις 3 στην Mayo Clinic.

Αλλά μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων ανάπτυξης του νέου σκευάσματος, πιστεύει πραγματικά ότι θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά ένα αποτελεσματικό εμβόλιο (για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού).

Ο Δρ Knutson είναι ανοσολόγος. Και όπως λέει, έχουν ήδη στην Mayo δύο αντικαρκινικά εμβόλια, ένα για τον «τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (Triple Negative Breast Cancer) και ένα για τον «θετικό στο γονίδιο HER2 (Positive Breast Cancer).

Οι εργασίες τώρα έχουν επικεντρωθεί σε ένα τρίτο εμβόλιο που είναι για το καρκίνωμα (ductal carcinoma in situ), ή σε συντομογραφία DCIS, που δίνει 300.000 νέα κρούσματα τον χρόνο μόνο στις ΗΠΑ αλλά είναι λιγότερο επιθετικό είδος καρκίνου.

Αλλά η όλη διαδικασία κοστίζει υπερβολικά μεγάλα ποσά. Υπολογίζεται ότι η αρχική έρευνα και ανάπτυξη μόνο μέχρι και την φάση 2 των ερευνών θα κυμανθεί από 12 σε 20 εκατομμύρια δολάρια. Και στην φάση 3, το ποσό αυτό ίσως διπλασιαστεί!

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να περάσουμε από το εργαστήριο, σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών», είπε ο Δρ Knutson, που έχει επικεντρώσει τις μελέτες του στα κύτταρα Tcellimmunity και Tcelltherapy όπως επίσης σε όγκους και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα