ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυνατότητα ταυτόχρονων εργασιών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

26 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Del Monte στο Πανεπιστήμιο του Rochester έχουν αποδείξει ότι ο υγιής εγκέφαλος είναι σε θέση να κάνει πολλαπλές εργασίες ενώ περπατά, επιτυγχάνοντας εξίσου καλά την εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων.

«Αυτή η έρευνα μάς δείχνει ότι ο εγκέφαλος είναι ευέλικτος και μπορεί να αναλάβει πρόσθετα βάρη», είπε ο David Richardson, φοιτητής MD/PhD στο πέμπτο έτος του στο Pathology & Cell Biology of Disease Program, και πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage. «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι τα μοτίβα βάδισης των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν όταν εκτελούσαν μια γνωστική εργασία ταυτόχρονα, υποδηλώνοντας ότι ήταν στην πραγματικότητα πιο συγκεντρωμένοι όταν περπατούσαν και εκτελούσαν την εργασία από ό,τι όταν ήταν επικεντρωμένοι αποκλειστικά στο περπάτημα» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κινητό σύστημα απεικόνισης εγκεφάλου/σώματος, ή MoBI (Mobile Brain/Body Imaging system), που βρίσκεται στο εργαστήριο Γνωσιακής Νευροφυσιολογίας Frederick J. and Marion A. Schindler του Ινστιτούτου Del Monte. Η πλατφόρμα συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα, την παρακολούθηση του εγκεφάλου και την τεχνολογία καταγραφής κίνησης. Ενώ οι συμμετέχοντες περπατούν σε διάδρομο ή χειρίζονται αντικείμενα σε ένα τραπέζι, 16 κάμερες υψηλής ταχύτητας καταγράφουν τους δείκτες θέσης με ακρίβεια χιλιοστού και ταυτόχρονα μετρούν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Το MoBI χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων καθώς περπατούσαν σε διάδρομο και τους παρακινούσαν να αλλάξουν εργασίες. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε επίσης καθώς εκτελούσαν τις ίδιες εργασίες ενώ κάθονταν. Οι εγκεφαλικές αλλαγές μετρήθηκαν μεταξύ των καθηκόντων και έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εργασιών, η νευροφυσιολογική διαφορά ήταν μεγαλύτερη μεταξύ του περπατήματος και του καθίσματος, γεγονός που υπογραμμίζει την ευελιξία ενός υγιούς εγκεφάλου και τον τρόπο προετοιμασίας και εκτέλεσης εργασιών με βάση το επίπεδο δυσκολίας.

«Το MoBI μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Edward Freedman, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Εξετάζοντας αυτά τα ευρήματα, θα σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει σε έναν εγκέφαλο με νευροεκφυλιστική ασθένεια όπως η Nόσος Αλτσχάιμερ».

«Η κατανόηση του πώς ένας νεαρός, υγιής εγκέφαλος μπορεί «να περπατάει και να μιλάει» είναι μια σημαντική αρχή, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε πώς αυτά τα ευρήματα διαφέρουν στον εγκέφαλο υγιών ηλικιωμένων και ενηλίκων με νευροεκφυλιστικές ασθένειες», συμπλήρωσε ο Richardson. «Το επόμενο στάδιο είναι η επέκταση αυτής της έρευνας για να συμπεριλάβει μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα εγκεφάλων».


Σχετικά Άρθρα