ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία, χάος στην Ιταλία- Νέα για τα εμβόλια

28 Φεβρουαρίου 2020, 07:05

images

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, με τον απολογισμό χθες να φτάνει τα 38 κρούσματα, έναντι 18 που ήταν την Τετάρτη.

Αρκετές έρευνες που “συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη, μπορούν να τροποποιήσουν αυτό τον απολογισμό”, είπε ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν υπάρχει “μια ομάδα 12 κρουσμάτων” που είχε σχέση με δύο ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν την Τετάρτη στην περιοχή Ουάζ, κοντά στο Παρίσι.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Ζερόμ Σαλομόν δήλωσε αργότερα ότι από τα 38 κρούσματα, δύο άνθρωποι πέθαναν από τότε που ο ιός έφτασε στη Γαλλία, στις 24 Ιανουαρίου, 12 θεραπεύτηκαν και 24 νοσηλεύονται, δύο εκ των οποίων είναι σε “σοβαρή κατάσταση”.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ιταλία 

Από την Αγία Έδρα έγινε γνωστό ότι έκλεισαν όλες οι αρχαίες κατακόμβες με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, Πασκουάλε Ιακομπόνε, να εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι ξεναγοί που εργάζονται στους υπόγειους χώρους.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 650 και οι νεκροί τους 17 στη βόρεια Λομβαρδία και το Βένετο. Αδιάθετος όμως εμφανίστηκε χθες και ο ίδιος ο Πάπας για τον οποίο ανακοίνωσαν ότι είναι αδιάθετος.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Δεκάδες είναι τα δείγματα που εξετάζονται καθημερινά στα τρία πιστοποιημένα εργαστήρια της Ελλάδας. Και όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθούν πολύ καθώς οι τρεις πρώτοι που πιστοποιήθηκαν, είχαν έρθει σε επαφή με .εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τα παιδιά τους. Λόγω των παιδιών της 40χρονης που πιστοποιήθηκε στην Αθήνα παραμένουν άλλωστε κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους τρία σχολεία στην Αττική.

1) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
2) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
3) Νηπιαγωγείο “I. M. KAPPAΣ”.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν χθες τα δρομολόγια των φερι-μπόουτ για το Ιράν, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM. Επίσης τα  ΗΑΕ θα υποχρεώσουν τα εμπορικά πλοία που πρόκειται να ελλιμενιστούν, να παράσχουν μια δήλωση σχετική με την υγεία των μελών του πληρώματός τους, 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Στις στρατιωτικές σχολές στο Κουβέιτ τα μαθήματα θα σταματήσουν για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο KUNA. Νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Κουβέιτ ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Ιράν.

Τιτάνιες προσπάθειες για παρασκευή εμβολίου

Σύμφωνα με τον Δρ Αντονι Φαούτσι, διοικητή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), η δημιουργία του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Και ερωτηθείς για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να φτάσουμε σε ένα εμβόλιο ο Δρ Φαούτσι είπε ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. Αλλά όπως πρόσθεσε,  «υπάρχουν πολλά υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό και ένα πρωτότυπο». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που οι επιστήμονες «τρέχουν» , υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όπως και να έχει «θα πάρει 6 με 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην επιδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός σε λιγότερο από 12 με 18 μήνες κατέληξε ο αξιωματούχος", συμπλήρωσε. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα