ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία: Ο γ.γ. ΟΗΕ ζητεί ισότητα και σεβασμό για όλους

04 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

images

Την ανάγκη αντιμετώπισης των δυσκολιών, των αδικιών και των διακρίσεων στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα με αναπηρία, έφερε χθες στο προσκήνιο με ομιλία του για την Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε ότι καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβάνονται και λαμβάνονται υπόψη στον μετά COVID-19 κόσμο. "Αυτός πρέπει να είναι ένας κόσμος χωρίς αποκλεισμούς, ένας κόσμος προσβάσιμος και βιώσιμος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες. 

Το όραμα αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, θα υλοποιηθεί μόνο μέσα από την ενεργή διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Για τον λόγο αυτό προέτρεψε "να δεσμευτούμε ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια, τις αδικίες και τις διακρίσεις που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν".

Εστιάζοντας μάλιστα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι έχει πλήξει τον "ίδιο τον πυρήνα των κοινοτήτων και κοινωνιών, διευρύνοντας τις ανισότητες που προϋπήρχαν". Ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, το 1 εκατ. άνθρωποι που ζει με αναπηρία, είναι λιγότερο πιθανό να έχει ισότιμη με τους υπόλοιπους πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία ή να συμμετέχει ενεργά στην κοινότητα. Και αυτό βέβαια τους φέρνει πιο κοντά στην πιθανότητα να ζουν σε καθεστώς φτώχειας και να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα βίας, απόρριψης και κακομεταχείρισης. "Όταν οι κρίσεις χτυπούν τις κοινωνίες, τα άτομα με αναπηρία είναι ανάμεσα σε αυτά που πλήττονται περισσότερο", ανέφερε.

Και κατέληξε λέγοντας: «Τα δικαιώματα αυτά αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής. Το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο, να ζουν σε μία κοινότητα, να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κάνουν οικογένεια, να συμμετέχουν στην πολιτική, να μπορούν να κάνουν αθλητισμό, να ταξιδεύουν και να έχουν μία αξιοπρεπή εργασία» .

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα