ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Αναβρασμός στην επιστημονική κοινότητα για την ανεύρεση της σωστής θεραπείας

07 Απριλίου 2020, 09:00

images

Mε την επιστημονική κοινότητα να εργάζεται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάθε μέρα υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις που ενίοτε ανατρέπουν ή αμφισβητούν τις ειδήσεις της προηγούμενης μέρας. Σοβαρές ελπίδες για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχουν αποτεθεί στην πρόταση του Γάλλου ανοσολόγου, Didier Raoult και των συνεργατών του στο Μεσογειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, για θεραπεία με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με την αζιθρομυκίνη. Τώρα όμως ο Jean-Michel Molina καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Diderot στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλαγεί από τον ιό.

Ο καθηγητής Molina μελέτησε 11 ασθενείς με σοβαρή νόσηση, από τους οποίους 8 είχαν υποκείμενα νοσήματα και 10 είχαν πυρετό. Από τους 10 ένας απεβίωσε, δύο εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας διέκοψε το θεραπευτικό σχήμα λόγω σοβαρών επιπλοκών. Ο καθηγητής κατέγραψε ότι στο τέλος της θεραπείας ο ιός ανιχνευόταν ακόμα στους περισσότερους ασθενείς.  Παρόμοια μελέτη στην Κίνα σύγκρινε ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη για 7 μέρες με αυτούς που δεν πήραν και δεν βρήκε σημαντική διαφορά ως προς την εξαφάνιση του ιού. Ο Dr. Molina θέτει λοιπόν ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης και επισημαίνει ότι χρειάζονται τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες για να μπορέσουμε να έχουμε μια τεκμηριωμένη απάντηση.

Χορήγηση πλάσματος για θεραπεία αλλά και προφύλαξη 

Σε άλλο σκεπτικό έρευνας προσανατολίζονται οι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν την χορήγηση πλάσματος αίματος με αντισώματα από άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό Covid-19.

Ο βασικός στόχος , που ακόμα όμως φαίνεται μακρινός, είναι η παραγωγή εμβολίου το οποίο θα εξασφαλίσει την επαρκή ανοσολογική απάντηση του οργανισμού απέναντι σε μια μελλοντική προσβολή από τον ίδιο ιό. Αντίθετα η χορήγηση ορού με έτοιμα αντισώματα μπορεί να βοηθήσει άμεσα έναν ασθενή που έχει προσβληθεί και δεν έχει ανοσία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ομάδες ερευνητών από την Κίνα ανακοίνωσαν τη χορήγηση σε βαρέως πάσχοντες ορού από άτομα που ανάρρωσαν. 

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης η οποία επιχειρεί να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με επικεφαλής τον Dr. Arturo Casadevall θα μελετήσει τη χορήγηση πλάσματος αίματος με αντισώματα από άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19 σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και προληπτικά σε επαγγελματίες υγείας.

Ένα δίκτυο νοσοκομείων και τραπεζών αίματος στις ΗΠΑ θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από Covid-19. Αυτό θα χορηγείται σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς αλλά και σε επαγγελματίες υγείας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. «Θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν το πλάσμα αίματος προστατεύει τους επαγγελματίες υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού», δήλωσε ο Dr. Casadevall.

Σχετικά Άρθρα