ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19 και μυασθένεια gravis φαίνεται να συνδέονται...

15 Αυγούστου 2020, 08:00

images

Ερευνητές προσέθεσαν το τελευταίο διάστημα τη μυασθένεια gravis στη λίστα των νευρολογικών προβλημάτων που συνδέονται με σοβαρή Covid-19.

Το τρέμουλο, οι σπασμοί και άλλα συμπτώματα του νευρικού συστήματος έχουν ήδη συνδεθεί με σοβαρή νόσηση από Covid-19. Σε ορισμένες περιστάσεις, ο ιός φαίνεται να ξεγελά το σώμα για προσβολή στον εγκέφαλο προκαλώντας το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα που κατά λάθος έχουν στόχο τους ιστούς ή τα όργανα.

Στη μυασθένεια gravis, αυτά τα αντισώματα επιτίθενται και σε νευρικούς συνδέσμους προς τους μυς, σε σκελετικούς μυς που εμπλέκονται στην αναπνοή και στην κίνηση μερών του σώματος και οι οποίοι εξασθενούν μετά από δραστηριότητα.

Στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, γιατροί περιέγραψαν την περίπτωση 3 ασθενών χωρίς προηγούμενη νευρολογική αυτοάνοση διαταραχή, των οποίων τα συμπτώματα μυασθένειας gravis άρχισαν εντός μιας εβδομάδας μετά την έναρξη πυρετού που συνδεόταν με τη νόσο COVID-19.

Ο χρόνος από τη λοίμωξη με κορονωϊό ως την έναρξη συμπτωμάτων μυασθένειας gravis είναι σε ευθυγράμμιση με άλλες νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από λοιμώξεις, δήλωσαν οι ερευνητές και όπως προσθέτουν, τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις άλλων νευρολογικών διαταραχών με αυτοάνοσους μηχανισμούς μετά την έναρξη της COVID-19.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα