ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bελτίωση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας σε 4 ημέρες, χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή

24 Μαΐου 2021, 16:00

images

Πρωτοποριακή μελέτη του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών δείχνει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της αιδοιοκολπίτιδας ανεξαρτήτου αιτιολογίας, σε μόλις 4 ημέρες, και μάλιστα πριν ξεκινήσει η παράλληλη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών. Μόνη κίνηση της γυναίκας ένα τοπικό σκεύασμα με προβιοτικά. 

Η αιδοιοκολπίτιδα χαρακτηρίζεται ως φλεγμονή στο αιδοίο και τον κόλπο. Παρατηρείται αύξηση αναερόβιων μικροοργανισμών π.χ. .gardnerela vaginalis, των Bacteroides spp και Mobiluncus spp και του Mycoplasma hominis ή υπερανάπτυξη candida albicans ή τριχομονάδος. Η νόσος συνήθως οφείλεται σε μικρόβια που προέρχονται από το έντερο. Επίσης οφείλεται στα στενά εσώρουχα ή παντελόνια, στη κακή υγιεινή της περιοχής, στα αφρόλουτρα και σαπούνια, στη μακροχρόνια χρήση των αντιβιοτικών που οδηγεί σε λοιμώξεις από μύκητες, σε τραυματισμούς και σπανιότερα στην παχυσαρκία.

Το προϊόν που δίνει εύκολη και γρήγορη λύση

Η πολύ θετική είδηση, η οποία αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορούν πλέον να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούν οι αιδοιοκολπίτιδες, και να ξαναβρούν την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους, αλλάζει τα δεδομένα στη γυναικολογία...

Σύμφωνα με τη μελέτη από τη Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, η οποία δημοσιεύθηκε στο Beneficial Microbes με τίτλο “Alleviation of vulvovaginitis symptoms: can probiotics lead the treatment plan”, η ενδοκολπική χορήγηση των γαλακτικών βακτηρίων Bacillus coagulans που προσφέρει το Eva Intima Biolact πριν τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής, μειώνει σημαντικά τα τέσσερα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες με αιδοιοκολπίτιδα: Αυτά είναι ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, ο ερεθισμός και οι κολπικές υπερεκκρίσεις με ταυτόχρονα σημαντική βελτίωση και στην τιμή κολπικού pH μέσα σε 4 μόλις ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι σημαντικό το όφελος που προκύπτει για την ασθενή, για το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης συνάντησης με τον γιατρό, μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαγνωστικού ελέγχου, βάση του οποίου θα χορηγηθεί η κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή η όποια θα άρει και το αίτιο εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 70 γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας με συμπτώματα τα οποία καταγράφηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη σε ειδικά ερωτηματολόγια. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μέτρηση κολπικού pH και λήφθηκαν δείγματα μέσω κολπικών στυλεών για μικροσκοπικό έλεγχο και καλλιέργεια. Για τις επόμενες 4 ημέρες οι ασθενείς έλαβαν κολπικές πλύσεις και κολπικά υπόθετα με B. coagulans (Eva Biolact). Ενώ η κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή προστέθηκε μετά την τέταρτη ημέρα της αγωγής με Biolact.

Οι ασθενείς επανήλθαν στην κλινική μετά από 16 ημέρες για να συμπληρώσουν εκ νέου το ερωτηματολόγιο. Η αξιολόγηση των διαφορών της έντασης των κλινικών σημείων της κολπίτιδας καθώς και της μέτρησης του κολπικού pH μεταξύ των συναντήσεων επανελέγχου έγινε με βάση τη Wilcoxon signed-ranked test.

Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής μετά τις 4 πρώτες ημέρες χρήσης του προϊόντος:

-Το 91% των ασθενών παρουσίασε σημαντική μείωση της εμφάνισης αισθήματος καύσου (P<0.001).

-Το 85% των ασθενών παρουσίασε σημαντική μείωση της εμφάνισης κνησμού (P<0.001).

-Το 76% των ασθενών παρουσίασε σημαντική μείωση της εμφάνισης ερεθισμού (P<0.001).

-Το 75% των ασθενών παρουσίασε σημαντική μείωση του κολπικού pH (P<0.001).

-Το 71% των ασθενών παρουσίασε σημαντική μείωση της εμφάνισης κολπικού εκκρίματος (P<0.001).

Με τη χορήγηση του κατάλληλου αντιμικροβιακού παράγοντα η εφαρμογή του Eva Biolact ovule συνεχίστηκε για 10 ακόμα ημέρες με τα παραπάνω κλινικά σημεία να βελτιώνονται επιπλέον βάση της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στην τρίτη και τελευταία επίσκεψη της ασθενούς στην κλινική.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων ήταν σημαντικότερη κατά το διάστημα αγωγής μόνο με προβιοτικά, συγκριτικά με το διάστημα χορήγησης του συνδυασμού αντιμικροβιακού παράγοντα/προβιοτικού.

Η InterMed

H InterMed, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, δημιουργήθηκε το 1996 από τον ακούραστο ερευνητή και φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη.

Στόχος της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η δημιουργία καινοτόμων πρωτοποριακών καλλυντικών, ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής, βιοκτόνων – καθαριστικών – αντισηπτικών, ειδών ειδικής διατροφής καθώς και βοτάνων τσαγιού για αφεψήματα, που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών και ειδικών καταστάσεων υγείας που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και ασθενή.

Η σφραγίδα ποιότητας InterTECH της InterMed αναδεικνύει την τεχνογνωσία και την έρευνα που ενσωματώνονται σε κάθε προϊόν ξεχωριστά, τονίζοντας τα αντίστοιχα γράμματα της λέξης TECH.

Η InterMed έχει δημιουργήσει μία σειρά από δυνατά brand names όπως Algofren, Unisept, Chlorhexil, Eva, Eva Belle, Reval, Luxurious και πολλά ακόμη, τα οποία έχουν εδραιωθεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις απαιτητικές διεθνείς αγορές. Η InterMed από το 2016 αποτελεί μέλος του UN GLOBAL COMPACT, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά Άρθρα