ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων- Νέα για το εμβόλιο

25 Μαΐου 2022, 16:00

images

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna έχει ξεκινήσει δοκιμές για την παρασκευή νέου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε σε ανάρτηση στο Twitter. Εν τω μεταξύ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 131 κρούσματα και 106 επιπλέον ύποπτα κρούσματα από την 7η Μαΐου, που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός εκτός των χωρών που δεν είχε προηγούμενη παρουσία.

Η Moderna δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμές που πραγματοποιεί αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι το εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά υπάρχει το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς που έχουν μάλιστα κάνει όσοι είναι άνω των 50 ετών στα παιδικά τους χρόνια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς.

Η κατάσταση στον κόσμο

Μετά την Εσθονία, το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες και στην Τσεχία... «Σήμερα ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε από ένα εργαστήριο», δήλωσε ο επικεφαλής του τσεχικού οργανισμού για τις μολυσματικές ασθένειες, Πάβελ Ντούχλι. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πράγα, ανέφερε ο Ντούχλι.

Νωρίτερα, η Σλοβενία είχε ανακοινώσει πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τα Κανάρια Νησιά. Ο άνδρας δεν νοσηλεύεται επειδή έχει μολυνθεί από μια ήπια εκδοχή της νόσου. Ενώ και η Ιταλία ανακοίνωσε άλλα 6 ακόμα κρούσματα.

Ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ

Παρότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, που συγκαλεί τις επόμενες ημέρες κι άλλες συνεδριάσεις προκειμένου να δοθεί στήριξη στα κράτη-μέλη με περισσότερες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. Την ίδια ώρα, μετά το Βέλγιο, 21 ημέρες καραντίνα για τα κρούσματα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στα κρούσματα και η Γερμανία.



Σχετικά Άρθρα