ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται στην Κίνα οι νεκροί από τον κοροναϊό- Κρούσματα σε όλες τις ηπείρους

27 Ιανουαρίου 2020, 07:10

images

Τους 80 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Κίνα την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2700 και εκφράζονται φόβοι ότι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Ουχάν έφυγαν για διάφορα σημεία της Κίνας και του...πλανήτη πριν τεθεί η περιοχή σε καραντίνα. 

Πάντως αυτήν την στιγμή ζουν σε κατάσταση καραντίνας παραπάνω από 50 εκατομμύρια Κινέζοι σε διάφορες πόλεις της κεντρικής Κίνας που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία με απαγόρευση στην κίνηση ολόκληρων πληθυσμών.

Την ίδια ώρα ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊου σε 50χρονο άνδρα και οι ΗΠΑ μετέφεραν το προσωπικό του προξενείου τους στην Ουχάν (ή Γουχάν κατά μια άλλη προφορά), σε άλλη περιοχή, για να τους δώσει τη δυνατότητα να επαναπατριστούν. 

Αλλά η κατάσταση είναι παρόμοια και στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, οκτώ Κινέζοι τουρίστες παρουσίασαν πυρετό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι ασθενείς διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βοϊκόφσκι και έφτασαν στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες, με ένα γκρουπ συνολικά 20 ατόμων. “Αυτή τη στιγμή 220 πολίτες της Κίνας μένουν στο ξενοδοχείο, οι οκτώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η αρχική διάγνωση για τους επτά είναι οξεία αναπνευστική λοίμωξη, ενώ ο όγδοος πάσχει από αμυγδαλίτιδα”, είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Μιχαήλ Βολκόφ στο πρακτορείο Tass.

Σε ό,τι αφορά το είδος του ιού και την αιτία της μετάδοσής του στον άνθρωπο, την λύση έδωσε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Chinese Science Bulletin, που ανέφερε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες μπορούν να «φιλοξενούν» τον θανατηφόρο ιό και να αποτελούν "το όχημα" για την μετάδοση αυτής της επιδημίας. Άλλωστε κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μία φωτογραφία και δείχνει ένα κοριτσάκι να τρώει σούπα νυχτερίδας από την περιοχή αυτής της Κίνας όπου υπάρχει και η αγορά στην οποία πωλούνται ζωντανά κοάλα, φίδια, αρουραίοι και κουτάβια λύκων, τα οποία οι άνθρωποι εκεί μαγειρεύουν και τρώνε.

Η γενετική ανάλυση που έκαναν πάντως οι Κινέζοι επιστήμονες αποδεικνύει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια και πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Τι είπε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ

Όπως έχει πει η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, κ. Κυριακίδου μιλώντας χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, "η κατάσταση είναι εξελισσόμενη και περίπλοκη και είναι πρόκληση για τη δημόσια υγεία των πολιτών. Είχαμε τα πρώτα κρούσματα στην Γαλλία και ερευνώνται άλλα περιστατικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Τα περιστατικά στην Ευρώπη δεν είναι αναπάντεχα εφόσον ταξιδεύουν Κινέζοι πολίτες σε όλο τον κόσμο. Έχουν ήδη καταγραφεί 13 χώρες εκτός Κίνας με κρούσματα, με τα πλείστα στην Ασία και ειδικά σε άτομα που ταξίδεψαν από την Γιουχάν. Υπάρχει συνεχής συντονισμός στην ΕΕ και θα εισηγηθώ ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να συγκαλέσουμε έκτακτο συμβούλιο υπουργών. Και ο ΠΟΥ με τον οποίο είμαι σε επαφή, έβγαλε ανανεωμένες οδηγίες για όσους έχουν μολυνθεί και παρουσιάζουν συμπτώματα.

Είχα επικοινωνία και με τον Κύπριο υπουργό Υγείας και γνωρίζω ότι και η Κύπρος όπως όλα τα κράτη έχουν σχεδιασμό για το πως θα αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα. Η Ευρώπη έχει άρτια εργαστήρια και δομές που μπορούν να εντοπίσουν οτιδήποτε. 

Τη Δευτέρα (σήμερα) μια εξειδικευμένη επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση. Είναι πιθανό τα κρούσματα να αυξηθούν αλλά υπάρχουν οι αναγκαίες δομές και οι τρόποι να τα διαχειριστούμε οπότε δεν χρειάζεται ανησυχία".


Σχετικά Άρθρα