ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του έρπητα γεννητικών οργάνων: Πού βρισκόμαστε

27 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με λοιμώξεις που σχετίζονται με τον έρπητα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ζητά εμβόλιο κατά του ιού. Περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 15 έως 49 ετών έχουν λοιμώξεις από έρπητα των γεννητικών οργάνων, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο HIV.  Οι λοιμώξεις από έρπητα μπορεί να οδηγήσουν στη συνεχή εμφάνιση συχνά επώδυνων αλλοιώσεων. Οι λοιμώξεις από έρπητα των γεννητικών οργάνων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του HIV παγκοσμίως, όπως αναφέρουν ερευνητές του ΠΟΥ.

Ενώ η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την προστασία από τον κορωνοϊό, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν ένα εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα γεννητικών οργάνων για τουλάχιστον 4 δεκαετίες.  Ένα εμβόλιο που θα προστατεύει και από τα 2 στελέχη του ιού αυτού ήταν μια πρόκληση, επειδή ο ιός ήταν πολύ καλός στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος, δήλωσε ο Charles Rinaldo, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών και Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας του Πίτσμπουργκ.

«Μαθαίνοντας περισσότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση», είπε ο Rinaldo στο NBC News. "Πολλοί προσπάθησαν να αναπτύξουν εμβόλια που χρησιμοποιούν 2 ή 3 πρωτεΐνες από τις περίπου 75 που συνθέτουν τον ιό. Αυτά θα ήταν αρκετά ασφαλή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν προστατεύσει επαρκώς".

Μία άλλη προσέγγιση ήταν η χρήση μιας εξασθενημένης μορφής του ιού, είπε ο Rinaldo. «Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός «εξασθενεί», πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητα αναπαραγωγής του είναι εξασθενημένη», είπε. "Είναι υπέροχο από την άποψη της ανοσίας, αλλά δεν είναι τόσο ασφαλές. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εάν εισέλθει στο νευρικό σύστημα".

Η Sanofi Pasteur Inc. προχωρά με ένα εμβόλιο που ονομάζεται HSV529 δήλωσε ο ίδιος. "Αυτό βασίζεται σε έναν εξασθενημένο ιό. Έχουν αφαιρέσει δύο πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αναπαραγωγή του ιού. Ο ιός πολλαπλασιάζεται ελάχιστα και προφανώς δεν προκαλεί δια βίου μόλυνση".

Άλλα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό διερεύνηση, με τουλάχιστον ένα από αυτά να μοιάζει αποτελεσματικό σε πειραματόζωα, κατέληξε ο Rinaldo. Να πούμε πάντως ότι υπάρχει εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα που συστήνεται σε ενήλικες άνω των 60 ετών.







Σχετικά Άρθρα