ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aπό τον οξύ και περιστασιακό, στο χρόνιο πόνο

05 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Ο χρόνιος πόνος, μία κατάσταση τόσο περίπλοκη που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα αίτιά της, έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως ιατρική οντότητα. Για τη μετάβαση από τον οξύ, στο χρόνιο πόνο, οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι ένας υποδοχέας αποτελεί παράγοντα ελέγχου.

«Γνωρίζουμε ότι πίσω από έναν τραυματισμό ιστού (ή νεύρων) διαφόρων ειδών, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε σήματα που συνήθως συνδέονται με αυτό που ονομάζουμε έμφυτη ανοσία. Και ένας από τους μεσολαβητές αυτού είναι κάτι που ονομάζεται υποδοχέας τύπου toll και αποδεικνύεται ότι, ενώ αυτοί είναι κανονικά εκεί για να αναγνωρίσουν την παρουσία μικροβίων, αυτά τα σφάλματα έχουν στην κυτταρική τους μεμβράνη κάτι που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης ή LPS. Δεν το έχουμε κανονικά στο σύστημά μας, αλλά προέρχεται από βακτήρια», είπε ο Δρ Tony L. Yaksh, καθηγητής Αναισθησιολογίας και Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Γεννηθήκατε με αυτό, δεν χρειάζεται να το αναπτύξετε. Είναι εκεί όλη την ώρα. Αυτό που καταλήξαμε να ανακαλύψουμε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που απελευθερώνει το σώμα που θα ενεργοποιήσουν αυτούς τους ίδιους υποδοχείς», προσέθεσε.

Οι υποδοχείς αυτοί μπορεί να ενεργοποιήσουν το κεντρικό ανοσοποιητικό σύστημα για αυξημένες καταστάσεις πόνου. Σε απόκριση σε επιβλαβή ερεθίσματα, στρεσογόνους παράγοντες ή τραυματισμό ιστού, ειδικά στο μικροβίωμα ή στη γαστρεντερική οδό, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει προϊόντα από τα φλεγμονώδη κύτταρα.

«Όταν συμβεί αυτό, αυτά τα προϊόντα που απελευθερώνονται από το σώμα μας μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους υποδοχείς τύπου toll, και υπάρχει ένας που ονομάζουμε TLR4 που υπάρχει στα φλεγμονώδη κύτταρα και υπάρχει επίσης σε αισθητήριους νευρώνες", εξήγησε.

Ο Δρ Yaksh είπε ότι η ενεργοποίηση του TLR4 από μόνη της δεν προκαλεί τόσο πολύ πόνο, αλλά ότι ρυθμίζει το νευρικό σύστημα να γίνει πιο αντιδραστικό.

Σε συνδυασμό με αυτό, εάν υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες εκείνη τη στιγμή -όπως μια κακή διατροφή ή ψυχολογική δυσφορία, επεσήμανε η Δρ. Hilary Guite- αυτό μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτή τη μετάβαση στο χρόνιο πόνο.

«Η ενεργοποίηση του TLR4 δημιουργεί μια ολόκληρη σειρά, έναν καταρράκτη στον οποίο θα υπάρχει αυξημένη έκφραση ενός μεγάλου αριθμού υποδοχέων και καναλιών που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε μια ενισχυμένη απόκριση του συστήματος. Όταν συμβεί αυτό, λαμβάνετε αυτήν την ενισχυμένη απόκριση στον αρχικό τραυματισμό ιστού. Δεν είναι τόσο αυτό που προκαλεί την κατάσταση του πόνου, απλώς ρυθμίζει το σύστημα να είναι πιο αντιδραστικό».

«Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τα στρες που είναι «ψυχολογικά» που μπορούν να επιδεινώσουν μια κατάσταση πόνου σε μια κατάσταση που μπορεί, στην πραγματικότητα, να έχει ένα υποκείμενο φυσιολογικό στοιχείο το οποίο μπορεί να μην καταλαβαίνουμε στην πραγματικότητα», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα