ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από σοβαρή νόσηση γρίπης κινδυνεύουν τα άτομα με υπνική άπνοια

28 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine συνδέει την υπνική άπνοια, με τη νοσηλεία εξαιτίας σοβαρής νόσησης από γρίπη. Αλλά η παρατήρηση αφορά άτομα που δεν κάνουν χρήση της ειδικής μάσκας θετικής πίεσης που βοηθά τα άτομα με υπνική άπνοια να αναπνέουν καλύτερα όσο κοιμούνται. 

Όπως φάνηκε, το 61% των ασθενών που είτε δεν έκανε χρήση της ειδικής μάσκας ή δεν συμμορφώθηκε με αυτή τη θεραπεία ενώ είχε προμηθευτεί την συσκευή, νοσηλεύτηκαν  τελικά με γρίπη. Στατιστικά, οι ασθενείς που δεν τηρούσαν την αγωγή με μάσκα θετικής πίεσης είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας της γρίπης, παρά το γεγονός ότι είχαν στις περιπτώσεις κάνει και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 53 ασθενών με υπνική άπνοια και διαγνωσμένη γρίπη μεταξύ 2016-2018. Οι 28 ασθενείς που δεν έδειξαν συμμόρφωση με τη θεραπεία με μάσκα είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, και ήταν σε ποσοστό 54% άνδρες. Οι 25 ασθενείς που ακολούθησαν τη θεραπεία ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών, με τους άνδρες να αποτελούν το 52%. Ως συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης ορίζεται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών κάθε βράδυ για το 70% τουλάχιστον του διαστήματος που μελετήθηκε. Επίσης, το 75% των μη συμμορφωμένων ασθενών είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Δρ Glen Greenough, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Λίβανο, η μελέτη ενισχύει τα επιστημονικά δεδομένα που ανάγουν τον ύπνο σε απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας.


Σχετικά Άρθρα