ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19

25 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπογραμμίζουν, με τρεις μεγάλες μελέτες, τη σημασία της λήψης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για την καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Αυτά είναι τα πρώτα πραγματικά δεδομένα που εξετάζουν την επίδραση των ενισχυτικών δόσεων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Οι μελέτες εγείρουν το ερώτημα εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μόλις δύο δόσεις εμβολίου, θα πρέπει να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα ή όχι.

Η ενισχυτική δόση ήταν 90% αποτελεσματική στην πρόληψη των νοσηλειών κατά το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν η Όμικρον ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που εξέτασε σχεδόν 88.000 περιπτώσεις νοσηλειών σε 10 Πολιτείες. Συγκριτικά, η λήψη δύο δόσεων ήταν 57% αποτελεσματική όταν είχαν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνησιμότητας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Μια δεύτερη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ήταν εμβολιασμένα με τρεις δόσεις, ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από Όμικρον. Εξετάζοντας δεδομένα από 25 κρατικά και τοπικά τμήματα υγείας, οι ερευνητές των Κέντρων διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που έλαβαν ενισχυτική δόση, υπήρχαν 149 κρούσματα ανά 100.000 άτομα κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα, ενώ σημειώθηκαν 255 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σε όσους είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις.

Μια τρίτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, έδειξε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης βοήθησε στην προστασία των ατόμων από το να νοσήσουν με Όμικρον. Αυτή η μελέτη σε 13.000 κρούσματα Όμικρον στις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης ήταν 66% χαμηλότερες για τους ανθρώπους που είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο.

Και οι τρεις μελέτες διαπίστωσαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με COVID-19.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν επί του παρόντος ότι ένα άτομο θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίου mRNA ή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson. Οι αναμνηστικές δόσεις συνιστώνται για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση.

Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό μοιάζει μακρύς, αφού σχεδόν το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ που πληροί τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό - άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω - δεν έχει λάβει καμία δόση εμβολίου COVID-19.


Σχετικά Άρθρα