ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανεύρυσμα αορτής: Σχεδόν τυχαία η έγκαιρη διάγνωση

19 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μία σοβαρή κατάσταση που είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται σωστά και εγκαίρως. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγηθεί σε ρήξη, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως χειρουργικά, οδηγεί τον ασθενή σε θάνατο.

Η αορτή είναι το αγγείο που εκτείνεται από την αορτική βαλβίδα της καρδιάς σε όλο το σώμα, μέχρι την κοιλιακή χώρα. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να ονομάζεται ανιούσα αορτή, αορτικό τόξο, κατιούσα αορτή (και τα τρία μαζί συνιστούν τη θωρακική αορτή) και στη συνέχεια μεταφέρεται στην κοιλιακή αορτή, όπου στο τέλος διακλαδίζεται σε επιμέρους αγγεία.

Το ανεύρυσμα προκαλείται όταν διατείνεται εσωτερικά το μέγεθος της αορτής και μπορεί να εμφανιστεί σε όλη την έκταση της.

Το πιο συχνά απαντώμενο είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.

Σύμφωνα με μελέτη η κοιλιακή αορτή αφορά στο 8% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών.

«Σε αυτές τις ηλικίες συστήνουμε να γίνεται τουλάχιστον μία φορά στα 2-3 χρόνια ένας υπέρηχος, ο οποίος εξασφαλίζει τη διάγνωση του ανευρύσματος σε αρχόμενο στάδιο, όπου μπορεί να προληφθεί η αύξηση του μεγέθους του και να αντιμετωπιστεί εάν αποκτήσει επικίνδυνες για ρήξη διαστάσεις», αναφέρει ο Φώτιος Πατσουράκος, καρδιολόγος αρχίατρος ε.α.

 Ένα συνεχές άλγος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι μία ένδειξη ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή καθώς επίσης και όταν διακρίνονται έντονοι παλμοί στην περιοχή.

 Ειδικά όσοι εμφανίζουν το τελευταίο σύμπτωμα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε υπέρηχο κοιλιακής αορτής.

Δυστυχώς στις άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα και το πρώτο σύμπτωμα είναι κι αυτό που οδηγεί τον ασθενή στα επείγοντα σε πολύ σοβαρή κατάσταση που χρίζει άμεσου χειρουργείου.

Σχετικά Άρθρα