ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως

22 Οκτωβρίου 2021, 07:00

images

Την άμεση ανάγκη εμβολιασμού των υγειονομικών τονίζουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Υγεία παραμένουν ανεμβολίαστοι με αποτέλεσμα τα στοιχεία για τους θανάτους να κάνουν λόγο για 80.000 και 180.000 επαγγελματίες του κλάδου υγείας που πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021. Την ίδια ώρα, ζαλίζουν τα νούμερα για την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτές οι εκτιμήσεις απορρέουν από τα 3,45 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 που δηλώθηκαν στον ΠΟΥ το Μάιο του 2021. Ο αριθμός από μόνος του αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό θανάτων», ανέφεραν χθες από τον Οργανισμό.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες στον κλάδο της υγείας. Τα δεδομένα από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο δύο στους πέντε επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως είναι πλήρως ανοσοποιημένοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, παρουσιάζοντας τα δεδομένα στα ΜΜΕ.

«Αλλά, φυσικά, αυτός ο μέσος όρος κρύβει τεράστιες διαφορές μεταξύ περιοχών και οικονομικών ομάδων. Στην Αφρική, λιγότεροι από 1 στους 10 επαγγελματίες υγείας έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα υγείας είναι πλήρως ανοσοποιημένο», επισήμανε. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της COVID-19, μαζί με άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Πάνω από 10 μήνες μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων, το γεγονός ότι εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από μόνο του μια καταδίκη των χωρών και των εταιρειών που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο Δρ Γκεμπρεγεσούς συνεχίζει να καταδικάζει την ανισότητα στους εμβολιασμούς και καλεί τις χώρες που διαθέτουν επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων να τις μοιραστούν, την ώρα που ο διεθνής μηχανισμός Covax αντιμετωπίζει ελλείψεις.

«Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να δωρίσουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου στον Covax. Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί μόνο 150 εκατομμύρια. Για τις περισσότερες δωρεές δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα. Δεν γνωρίζουμε πόσες δόσεις θα λάβει ο Covax ή πότε», πρόσθεσε. 

Επικίνδυνη η κατάσταση στη Βρετανία

Απότομη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη «Δέλτα+» στη χώρα και ο υπουργός Υγείας,  Σατζίντ Χαβίντ, απευθύνει δραματική προειδοποίηση για εκτόξευση των ημερήσιων μολύνσεων στις 100.000 κατά τους χειμερινούς μήνες. Χθες καταγράφηκαν στη Βρετανία 50.000 νέες μολύνσεις για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται το τέταρτο κύμα πανδημίας να θέσει και πάλι επί τάπητος την αναγκαία χρήση μάσκας.

Με βάση τα όσα παρουσίασε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα κι αυτό οδήγησε σε άνοδο κατά 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ και οι θάνατοι βρίσκονται ψηλά. Η διασπορά της νόσου COVID-19 αποτυπώνεται στους χάρτες, όπου φαίνεται οι λοιμώξεις να έχουν αυξηθεί στα 4/5 των περιοχών της χώρας και για τη διασπορά αυτή να ευθύνεται το νέο στέλεχος Δέλτα+.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια εφιαλτική πρόβλεψη που αναφέρει ότι ίσως μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσουν ακόμη και τα 100.000 ημερήσια κρούσματα. Μιλώντας για το plan B που θα ενισχύσει τη μάχη κατά της πανδημίας, ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι έχουν συναφθεί δύο συμφωνίες για νέες θεραπείες, που αν λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, τότε θα ξεκινήσουν να χορηγούνται σε άτομα που θεωρούνται πιο ευάλωτα απέναντι στη λοίμωξη. 

Οι συμφωνίες αφορούν από τη μια την εξασφάλιση 480.000 δόσεων του φαρμάκου Molnupiravir, το οποίο παράγεται από τη Merck και σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει, αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενήλικες με ήπια ή μέτρια συμπτώματα κατά 50%. Παράλληλα, ο Τζαβίντ είπε ότι υπογράφηκε συμφωνία για θεραπεία με το φάρμακο PF -07321332/ritonavir, που παράγεται από την Pfizer και για το οποίο συνεχίζονται ακόμα οι κλινικές δοκιμές.


Σχετικά Άρθρα