ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάστατοι οι κάτοικοι του Τέξας από αμοιβάδα που "σκότωσε" 6χρονο

29 September 2020, 10:00

images

Μια αμοιβάδα που ζει τρεφόμενη από τον εγκέφαλο ανθρώπων και ζώων, και η οποία εντοπίστηκε στο σύστημα ύδρευσης σε μια παραθαλάσσια κομητεία, ευθύνεται για τον θάνατο ενός 6χρονου αγοριού στο Τέξας.

Ο κυβερνήτης, Γκρεγκ Άμποτ εξέδωσε προειδοποίηση στην κομητεία Μπρεζόρια από την στιγμή που εντοπίστηκε η Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα, στο σύστημα ύδρευσης της πόλης Λέικ Τζάκσον στην μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον.

«Δεν ακούς για τέτοιου είδους πράγματα παρά μόνο όταν σου συμβούν. Δεν πιστεύεις ότι θα είσαι ο 1 στα 72 εκατομμύρια που θα συμβεί σε εσένα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η Μαρία Καστίλιο, η μητέρα του αγοριού που πέθανε από εγκεφαλική λοίμωξη την οποία προκάλεσε η αμοιβάδα αυτή.

Πρόκειται για μονοκύτταρο οργανισμό που εντοπίζεται συνήθως σε ζεστό, γλυκό νερό και στο έδαφος και μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης. Κατόπιν, «πηγαίνει» στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αν και οι μολύνσεις από τη Naegleria fowleri είναι σπάνιες, το ποσοστό θνησιμότητας σε όποιον προσβάλουν φτάνει το 97% και σύμφωνα με τα CDC, επιβίωσαν 4  μόνο άνθρωποι εκ των 145 που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν στις ΗΠΑ από το 1962 έως το 2018.

Στο Λέικ Τζάκσον κάνουν τώρα ελέγχους στο σύστημα ύδρευσης της περιοχής, με την χαροκαμένη οικογένεια του 6χρονου οικογένειά να έχει υποδείξει δύο πιθανές πηγές νερού... Οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο νερό σε αυτές και άλλες τοποθεσίες εντόπισαν τη Naegleria fowleri σε τρία από τα 11 δείγματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της πόλης με αποτέλεσμα η οδηγία προς όλους τους κατοίκους να είναι, να βράζουν το νερό για λίγα λεπτά πριν το καταναλώσουν.


Σχετικά Άρθρα