ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναπτύσσουν μέθοδο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση του καρκίνου

09 Μαΐου 2024, 07:00

images

Μόνο πέρυσι, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθαναν από καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η ανάγκη κατανόησης αυτής της περίπλοκης ασθένειας, έχει οδηγήσει την ιατρική κοινότητα στην ανάπτυξη θεραπευτικών διαδικασιών που είναι λιγότερο επεμβατικές, ενώ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Η ανοσοθεραπεία θεωρείται μία πιθανή λύση για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές στο College of Engineering, βρήκαν έναν τρόπο να ανανεώσουν μια διαδικασία θεραπείας σε μια πρωτοποριακή πρακτική.

Ο Rong Tong, αναπληρωτής καθηγητής στη Χημική Μηχανική, συνεργάστηκε με τη Wenjun "Rebecca" Cai, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Επιστήμη και τη Μηχανική Υλικών, για να εξερευνήσουν μια θεραπεία ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο.

Όπως μεταδίδει το Medical Xpress, στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο τους στο περιοδικό Science Advances, οι Tong και Cai περιέγραψαν την προσέγγισή τους, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού στον οργανισμό και τον επαναπρογραμματισμό τους, προκειμένου αυτά να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται συχνά με την πρωτεΐνη κυτοκίνη.

Οι Tong και Cai, σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές της χημικής μηχανικής και της επιστήμης των υλικών και της μηχανικής, έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο προσέγγιση για τη χρήση πρωτεϊνών κυτοκίνης ως πιθανή θεραπεία ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους, η τεχνική τους διασφαλίζει ότι οι κυτοκίνες που διεγείρουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εντοπίζονται αποτελεσματικά εντός των όγκων για εβδομάδες, διατηρώντας παράλληλα τη δομή και τα επίπεδα αντιδραστικότητας της κυτοκίνης.

Για να εξασφαλίσουν την επιτυχή χορήγηση φαρμάκων, ο Tong και οι φοιτητές του σχεδίασαν μια νέα στρατηγική που:

-Αγκιστρώνει τις κυτοκίνες σε αυτά τα νέα μικροσωματίδια, περιορίζοντας τη βλάβη των κυτοκινών στα υγιή κύτταρα

-Επιτρέπει στις κυτοκίνες που έχουν αγκιστρωθεί πρόσφατα σε σωματίδια να εκκινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να στρατολογήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

«Η στρατηγική μας όχι μόνο ελαχιστοποιεί τη βλάβη που προκαλείται από την κυτοκίνη σε υγιή κύτταρα, αλλά επίσης παρατείνει την κατακράτηση κυτοκινών εντός του όγκου», είπε ο Tong. «Αυτό βοηθά στη διευκόλυνση της στρατολόγησης ανοσοκυττάρων για στοχευμένη επίθεση όγκου».

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία, περιλαμβάνει το συνδυασμό της νέας, εντοπισμένης μεθόδου θεραπείας κυτοκίνης με τα εμπορικά διαθέσιμα, εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αντισώματα αποκλεισμού σημείων ελέγχου, τα οποία επανενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα του όγκου που έχουν αποσιωπηθεί, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Σχετικά Άρθρα