ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακαλύφθηκε νέα επικοινωνία μεταξύ εμβρύων και μητέρας

21 September 2021, 11:40

images

Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε μια νέα μέθοδο με την οποία τα ανθρώπινα έμβρυα αλληλοεπιδρούν με τη μητέρα τους.

Η ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ NHS Foundation Trust, πραγματοποίησε εργαστηριακή έρευνα που αποκάλυψε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας των εμβρύων με τη μητέρα τους μετά από μόλις έξι ημέρες από τη σύλληψη.

Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι τα έμβρυα θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ξένα κύτταρα στο περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Νέες δυνατότητες 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εντοπίζονται ξένα κύτταρα από τις ειδικές πρωτεΐνες των εμβρύων που ονομάζονται Toll Like Receptors (TLRs), εκπέμπουν έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται κυτοκίνη. Αυτή η κυτοκίνη ή αλλιώς Ιντερλευκίνη-8 (IL8) - τυπικά παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στρατολογώντας ουδετερόφιλα σε ένα σημείο φλεγμονής, για προστασία. Ο ρόλος της κυτοκίνης στη σχέση μεταξύ των ανθρώπινων εμβρύων και της μητέρας τους ήταν άγνωστος μέχρι στιγμής.

Η ομάδα εξέτασε τη συμπεριφορά κατά την πέμπτη και την έκτη ημέρα της ανάπτυξης των εμβρύων, όταν το έμβρυο δεν έχει ακόμα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο αλλά βρίσκεται στην σάλπιγγα όπου έγινε η σύλληψη. 

Οι TLRs βρίσκονται στη σάλπιγγα και τον κόλπο, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι εντοπίζονται και στο σπέρμα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και στα έμβρυα.

Ο Daniel Brison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Επιστημονικός Διευθυντής στο Τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Saint Mary δήλωσε: «Τα πρώιμα ανθρώπινα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο περιβάλλον όπου αναπτύσσονται, ωστόσο, πριν από αυτή την έρευνα δεν υπήρχαν δεδομένα για το πώς αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον αυτό».

«Ανακαλύψαμε ένα σύστημα σηματοδότησης που δημιουργήθηκε από το έμβρυο, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία με τη μητέρα με έναν νέο τρόπο. Γνωρίζαμε ήδη ότι τα έμβρυα επικοινωνούν με τη μητέρα όταν εμφυτεύονται, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτή η συγκεκριμένη επικοινωνία. Ίσως αυτό να αποτελεί έναν νέο τρόπο σηματοδότησης μιας φλεγμονής στη μητρική οδό ως απάντηση σε παθογόνους παράγοντες για τη διαμόρφωση του κατάλληλου εδάφους εμφύτευσης και την έναρξη της εγκυμοσύνης».

Κατανόηση της υπογονιμότητας

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην κατανόηση της υπογονιμότητας και να εξηγήσει γιατί μερικά έμβρυα δεν εμφυτεύονται στη μήτρα, βοηθώντας έτσι ανθρώπους που προσπαθούν να επιτύχουν τη φυσική σύλληψη και ενισχύοντας τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο καθηγητής Brison πρόσθεσε: «Αν και είναι πολύ νωρίς, αυτή η έρευνα μας δίνει μια βασική κατανόηση του τι συμβαίνει στο έμβρυο στην αρχή της εγκυμοσύνης. Έχει επιπτώσεις τόσο στη φυσική όσο και στην τεχνητή σύλληψη, καθώς μολύνσεις μπορούν να εμφανιστούν τόσο στη μητρική οδό όσο και στα μέσα γονιμοποίησης που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια εμβρύων και μεταφορά στη μήτρα.

Σχετικά Άρθρα