ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβλήματα υγείας που χαλούν την σεξουαλική ζωή

21 Μαΐου 2021, 18:00

images

Το καλό σεξ με τον σύντροφό μας μπορεί να καταστραφεί από πολλές καταστάσεις κάποιες εκ των οποίων είναι και προβλήματα υγείας. 

Μερικά από αυτά είναι:

Το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος που ρυθμίζουν το σεξ. Οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης, ενώ οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια επιθυμίας για σεξ, κολπική ξηρότητα, επώδυνη σεξουαλική επαφή και δυσκολία στον οργασμό. Αν μπορείτε να ελέγξετε τον διαβήτη, να παραμείνετε δραστήριοι και να τρώτε σωστά, ίσως καταφέρετε να κρατήσετε μακριά τα σεξουαλικά και άλλου είδους προβλήματα. Αν κάποιο από τα συμπτώματα επιμείνει, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τα καρδιολογικά προβλήματα με τη καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων που περιλαμβάνουν, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά προβλήματα. Επίσης, τα αντιϋπερτασικά φάρμακα και άλλα, είναι δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα. Η λύση είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – τη διατροφή και τη γυμναστική κατά κύριο λόγο. Αν έχετε υποστεί έμφραγμα και ανησυχείτε μήπως το σεξ προκαλέσει ένα ακόμη τέτοιο επεισόδιο, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το πότε θα μπορέσετε να είστε ξανά σεξουαλικά ενεργοί.

Οι χημειοθεραπείες στους καρκινοπαθείς είναι πιθανό να δημιουργήσουν αίσθημα κόπωσης ή απέχθεια για το σεξ, η ασθένεια να προκαλέσει διάφορους πόνους, οι ορμονοθεραπείες να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αλλάξουν την εικόνα του σώματός σας. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με άλλους τρόπους, μέχρι την ώρα που θα νιώσετε έτοιμος/η για σεξουαλική επαφή.

Επίσης, ο πόνος στις αρθρώσεις και τα άλλα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σεξουαλική σου ζωή. Όμως, μπορείτε να συνεχίσετε να νιώθετε άνετα και όμορφα, αρκεί να σκεφτείτε και να προγραμματίσετε μερικά πράγματα:

Οι άνδρες που δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη είναι πιθανό να αντιλαμβάνονται ότι η σεξουαλική τους επιθυμία αγγίζει το μηδέν. Κάποιες φορές το γεγονός αυτό οφείλεται σε πρόβλημα στις περιοχές του εγκεφάλου που στέλνουν το σήμα στους όρχεις για να παράγουν τεστοστερόνη. Ο διαβήτης τύπου 2 και ασθένειες στο ήπαρ ή τους νεφρούς μπορεί να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Μια εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, ενώ αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η φροντίδα άλλων ζητημάτων υγείας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν και τα συμπληρώματα τεστοστερόνης.

Τέλος, στις γυναίκες η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να δημιουργεί ξήρανση και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, πράγμα το οποίο ίσως προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες και τα λιπαντικά είναι μία λύση, ενώ υπάρχει και η επιλογή της κολπικής χρήσης χαμηλής δόσης οιστρογόνων τα οποία αναστρέφουν την ξηρότητα και την λέπτυνση των τοιχωμάτων. Τέλος, αν βιώνετε εξάψεις, καλό θα είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ορμονοθεραπείας.



Σχετικά Άρθρα