ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος των ινοβλαστών στη στυτική δυσλειτουργία

09 Απριλίου 2024, 18:00

images

Η στύση αποτελεί την εισροή αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Τα λεία μυϊκά κύτταρα ρυθμίζουν τη ροή του αίματος σε αυτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο Christian Göritz με ένα συνάδελφό του εμβάθυναν στο ρόλο των ινοβλαστών του πέους, για τα οποία λίγα ήταν γνωστά προηγουμένως. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ινοβλάστες του πέους βοηθούν τα λεία μυϊκά κύτταρα να χαλαρώσουν. Η χρήση μιας τεχνικής για να καταστήσουμε τα κύτταρα ευαίσθητα στο φως τούς, επέτρεψε να ενεργοποιήσουν τους ινοβλάστες, εκπέμποντας μπλε φως στα πέη ποντικών.

Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών που προκαλείται από το φως, χαλάρωσε τα λεία μυϊκά κύτταρα και αύξησε τη ροή του αίματος. Η αποτελεσματικότητα αυτής της χαλάρωσης εξαρτάται από τον αριθμό των ινοβλαστών. Περισσότεροι ινοβλάστες, οδήγησαν σε ευκολότερη χαλάρωση και αυξημένη ροή αίματος.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ινοβλαστών του πέους, άλλαξε σε σχέση με τη συχνότητα των στύσεων. Όσο πιο συχνές ήταν οι στύσεις, τόσο περισσότεροι ήταν οι ινοβλάστες και τόσο καλύτερη ήταν η ροή του αίματος.

Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα στύσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Η γήρανση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Μελετώντας τα πέη ηλικιωμένων ποντικών, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί είχαν μικρότερο αριθμό ινοβλαστών σε σύγκριση με νεαρά ποντίκια. Όταν μείωσαν τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων στύσεων σε νεαρά ζώα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρατήρησαν μείωση στον αριθμό των ινοβλαστών και χαμηλότερη ροή αίματος στο πέος.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ένα μηχανισμό για τον έλεγχο των στύσεων του πέους, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση και τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα