ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν και βιολογικοί "δείκτες" της σοβαρής κατάθλιψης

18 Ιανουαρίου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με Ολλανδούς ερευνητές, οι μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που σχηματίζονται από βιοχημικές αντιδράσεις (μεταβολισμός), λειτουργούν ως δείκτες πρόβλεψης επόμενων καταθλιπτικών επεισοδίων, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Robert K. Naviaux, MD, PhD, καθηγητής Ιατρικής, Παιδιατρικής και Παθολογίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 68 εθελοντές (45 γυναίκες και 23 άνδρες) με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη και υποχώρηση της πρώτης καταθλιπτικής διαταραχής χωρίς αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και 59 υγιείς εθελοντές σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου. Οι ερευνητές έλαβαν αιματολογικά δείγματα από τους ασθενείς με υποχώρηση της αρχικής κατάθλιψης, τους οποίους συνέχισαν να παρακολουθούν για δυόμισι χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μεταβολική υπογραφή που έφεραν οι ασθενείς μετά την υποχώρηση της καταθλιπτικής διαταραχής, μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια άνω του 90% ποιοι κινδύνευαν από υποτροπή έως και δυόμισι χρόνια μετά. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πως οι μεταβολίτες ανήκαν σε ορισμένα είδη λιπιδίων (εικοσανοειδή και σφιγγολιπίδια) και πουρίνες. Οι πουρίνες παράγονται από μόρια όπως το αδενοσινοδιφωσφορικό οξύ (ADP) και η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), βασικές χημικές ενώσεις για την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι αλλαγές συγκεκριμένων μεταβολιτών σε έξι αναγνωρισμένες μεταβολικές οδούς στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, οδήγησαν σε θεμελιώδεις μεταβολές σε σημαντικές κυτταρικές δραστηριότητες.

Ο Δρ Naviaux εξηγεί ότι πρόκειται για μια μικρή μελέτη που πρώτη όμως αποκαλύπτει τη δυνατότητα χρήσης μεταβολικών δεικτών ως προγνωστικών κλινικών εργαλείων για ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής καταθλιπτικών επεισοδίων. Μια μελέτη με τουλάχιστον 198 εθελοντές για κάθε φύλο και ισάριθμες ομάδες ελέγχου σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, πρόσθεσε.


Σχετικά Άρθρα