ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις εκδηλώσεις του άγχους που δεν γνωρίζουμε που οφείλονται

07 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Αν νομίζετε ότι έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που οι ειδικοί γιατροί δεν σάς επιβεβαιώνουν μετά την εξέταση, ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε μήπως το χρόνιο άγχος σάς έχει καταβάλλει...

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι εκδηλώσεις στο σώμα που προέρχονται από ψυχολογική πίεση κι όχι από οργανικά αίτια. Το άτομο όμως τα βιώνει ως αληθινά και αναζητεί εναγωνίως τον κατάλληλο γιατρό για να λύσει το πρόβλημά του. Ας δούμε τα τρία πιο "ύπουλα" με την έννοια ότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι συνδέονται με τον ψυχισμό μας:

Η φαγούρα. Μάς ταλαιπωρεί στο τριχωτό της κεφαλής, κατά μήκος της γάμπας και του χεριού, στην πλάτη, στο λαιμό, ακόμα και στη μύτη ή τα αυτιά. Ο δερματολόγος δεν εντοπίζει πρόβλημα που να συνδέεται με τη φαγούρα αυτή και η αλλαγή σαμπουάν και καλλυντικών δεν λύνει το πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση, να είστε σχεδόν σίγουροι ότι το σύμπτωμα οφείλεται σε ψυχολογική πίεση και χρόνιο άγχος.

Πόνοι στη μέση. Δεν έχουμε τραυματιστεί, δεν κάναμε κάποια απότομη κίνηση, η ακτινογραφία δεν δείχνει κάποιο πρόβλημα και όσα φάρμακα κι ασκήσεις κι αν κάνουμε, δεν υπάρχει βελτίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι απίστευτο για όποιον βιώνει τον πόνο αυτό, αλλά όταν δεν υπάρχουν ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις, πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα να προέρχονται από υποβόσκουσα κατάθλιψη.

Φτωχή μνήμη. Τη μια στιγμή μάς λένε κάτι, και την άλλη στιγμή το έχουμε ξεχάσει παρότι ήταν για εμάς σημαντικό. Αν δεν πρόκειται για ηλικιωμένο άτομο με άνοια, ή για ασθενή με Νόσο Αλτσχάϊμερ, η τάση αυτή να ξεχνάμε και να είμαστε γενικά αποσυντονισμένοι οφείλεται στην κακή ψυχολογία και ειδικά στο χρόνιο στρες. 

Οι λύσεις είναι από ειδικά προγράμματα γυμναστικής και χαλάρωσης, ως συζήτηση με ειδικό ψυχολόγο και επίλυση των προβλημάτων που μάς οδήγησαν στην κατάσταση αυτή. Αλλιώς, τα συμπτώματα θα επιμένουν και θα αυξάνονται.

Σχετικά Άρθρα