ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χρήμα ίσως δεν φέρνει την ευτυχία αλλά σίγουρα είναι παράγοντας ηρεμίας και ικανοποίησης

22 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία ή όχι; Στο ερώτημα για την απάντηση του οποίου έχουν σπαταληθεί τόνοι μελανιού, αποφάσισε να απαντήσει ο Δρ Matthew Killingsworth, συνεργάτης του Penn’s Wharton School και ειδικός στη μελέτη της ανθρώπινης ευτυχίας. Όπως υποστηρίζει, τα χρήματα επηρεάζουν πράγματι το αίσθημα ευτυχίας και μάλιστα ένα ευρώ παραπάνω μπορεί να κάνει όλη την διαφορά...

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Για να ολοκληρώσει την εργασία, ο Δρ Killingsworth συμπεριέλαβε 1.725.994 αναφορές σχετικά με την ευτυχία από 33.391 επαγγελματικά καλά αποκατεστημένους Αμερικανούς, ηλικίας 18 ως 65 ετών, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε στιγμιαία αισθήματα της καθημερινότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από την εφαρμογή Track Your Happiness (Κατάγραψε την Ευτυχία σου), αξιολογούσαν σε τυχαίες στιγμές μέσα στην ημέρα το αίσθημα ευτυχίας, με επιλογές από «πολύ άσχημα» έως «πολύ καλά» για το ερώτημα «Πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή;», και από «καθόλου» έως «υπερβολικά πολύ» για το ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαι από τη ζωή σου;», το οποίο τέθηκε τουλάχιστον μία φορά στο πλαίσιο της μελέτης.

Μετά τον συνυπολογισμό δευτερευόντων δεικτών αξιολόγησης της βιωμένης και εκτιμώμενης ευτυχίας, ο Δρ Killingsworth μέτρησε το μέσο επίπεδο ευτυχίας για κάθε συμμετέχοντα καθώς και το πώς σχετίζεται με το εισόδημά του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γραμμική σχέση ανάμεσα σε εισόδημα και αίσθημα ευτυχίας, η οποία μάλιστα δεν έφτασε σε σημείο καμπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η αναλογία ευτυχίας – εισοδήματος ήταν κοινή σε κάθε εισοδηματική ομάδα. Όπως εξηγεί ο Δρ Killingsworth, όσοι έχουν μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές είναι εν μέρει πιο ευτυχείς συγκριτικά με τους βιοπαλαιστές, χάρη στην αυτονομία και το αίσθημα ελέγχου που τους προσφέρει η οικονομική τους ανεξαρτησία. Ωστόσο, αν και τα χρήματα επιτρέπουν το αίσθημα ευτυχίας, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν χρήματα και επιτυχία συμπορεύονται, τόνισε ο ερευνητής. «Οι άνθρωποι με μεγαλύτερα εισοδήματα εργάζονταν περισσότερες ώρες και ένιωθαν μεγαλύτερη την πίεση του χρόνου».


Σχετικά Άρθρα