ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το να ζούμε μόνοι αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

29 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Πολλοί είναι οι παράγοντες, με πιο πρόσφατο την πανδημία της COVID-19, για τους οποίους αρκετοί άνθρωποι είναι κοινωνικά απομονωμένοι και ζουν μόνοι, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση κατάθλιψης.

Mία συστηματική αναζήτηση των βάσεων δεδομένων Embase, Pubmed και Cochrane (μέχρι το Μάιο του 2022) ανακάλυψε 2.056 σχετικές μελέτες. Από τα 239 άρθρα που εξετάστηκαν, τα 7 συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, υπήρχαν 123.859 συμμετέχοντες (χωρίς ιστορικό ψύχωσης), εκ των οποίων το 65% ήταν γυναίκες.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι «το να ζεις μόνος συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από το να μη ζεις μόνος (OR 1,42, 95% CI 1,19– 1,70)». Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η μοναχική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και στους κατοίκους της υπαίθρου.

Ορισμένες προηγούμενες μετα-αναλύσεις, είχαν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να ζείτε μόνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη. Βέβαια, είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο συγχρονικές μελέτες. Αντίθετα, η παρούσα ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα από διαχρονικές μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η μοναχική ζωή αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών διαταραχών κατά 42%.

Η παρούσα έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από σχεδόν 124.000 άτομα για να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στις ρυθμίσεις διαβίωσης και τις διαταραχές της διάθεσης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να ζείτε μόνος, σε σύγκριση με τη συμβίωση με άλλους, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 42%.

Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή η κατάθλιψη μειώνει την ποιότητα ζωής, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και έχει συνδεθεί, σύμφωνα με την ανασκόπηση των συγγραφέων σε προηγούμενες έρευνες, με τη «επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, γαστρεντερικών προβλημάτων, υπέρταση, άσθμα, αρθρίτιδα, αναπηρία, αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό».

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις και φαρμακολογικές θεραπείες για την κατάθλιψη, με νέες θεραπείες να διερευνώνται επί του παρόντος.

Όσον αφορά τη μείωση της μοναξιάς και της απομόνωσης, υπάρχει μια ποικιλία παρεμβάσεων κατοικίδια . Οι προσεγγίσεις αυτοβοήθειας , όπως η ανάπτυξη της αίσθησης του σκοπού στη ζωή ή η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου, μπορεί επίσης να προστατεύουν από τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Τέλος, σε τέτοιες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλεύεστε ειδικούς ψυχικής υγείας.


Σχετικά Άρθρα