ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι κοινό έχουν το χρήμα, το φαγητό και το σεξ

27 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Η κατανάλωση φαγητού, η σεξουαλική επαφή και η εξασφάλιση χρημάτων αποτελούν παράγοντες που διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μια νέα μετα-ανάλυση μελετών αναφέρει ότι η περιοχή των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου επεξεργάζεται ό,τι έχει σχέση και με τους τρεις αυτούς παράγοντες! 

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Brain Imaging and Behavior. Η μετα-ανάλυση 190 διαφορετικών μελετών με συνολικά 5.551 συμμετέχοντες διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών (HSE) και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η περιοχή των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου θεωρείται κυρίως ως μέρος του κινητικού συστήματος, που διευκολύνει τις φυσικές ενέργειες που απαιτούνται για την απόκτηση ανταμοιβής ή για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι συμμετέχουν επίσης σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών. Επίσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε συμπεριφορές που σχετίζονται με διαταραχές χρήσης ουσιών και εθισμό.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βασικά γάγγλια παρεμβαίνουν στη συμπεριφορά που εξαρτάται από τη ανταμοιβή. Το νέο από αυτή την πρόσφατη μετα-ανάλυση 190 διαφορετικών μελετών απεικόνισης εγκεφάλου είναι ότι αποκαλύπτει πώς τα τρόφιμα, το sex και τα χρηματικά οφέλη εμπλέκουν συγκεκριμένες συστάδες νευρώνων στα βασικά γάγγλια και ευνοούν άλλες περιοχές του εγκεφάλου με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

"Η σύνδεση μεταξύ των βασικών γαγγλίων και άλλων περιοχών του εγκεφάλου εξαρτάται από τον τύπο ανταμοιβής", ανέφερε  η επικεφαλής συγγραφέας Μαρία Αρσαλίδου, η οποία είναι βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο HSE.

Τα φαγητό και το sex ταξινομούνται ως "πρωταρχικές ανταμοιβές", επειδή ήταν ανέκαθεν απαραίτητα για την επιβίωση του είδους μας. Τα χρήματα θεωρούνται ως "δευτερεύουσα ανταμοιβή" επειδή είναι μια ανθρώπινη δημιουργία που από μόνη του δεν είναι απαραίτητη για επιβίωση. 

Φυσικά, τα χρήματα απαιτούνται για να αγοραστούν τρόφιμα και άλλες ανταμοιβές καθώς στη σύγχρονη κοινωνία κάποιος με οικονομικούς πόρους μπορεί να προσελκύσει πιο εύκολα σύντροφο .

Σχετικά Άρθρα