ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κύτταρα του εγκεφάλου "μιλούν" μεταξύ τους και καθορίζουν τη ψυχική υγεία

20 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ανακάλυψαν ότι, όταν επέμβουν στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων και συνάψεων, μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση νόσων όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η άνοια.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry, και είναι σύμφωνα με τους ψυχιάτρους ένα μεγάλο βήμα μπροστά, στο "μαραθώνιο" για την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών και νευρολογικών νόσων. 

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Δρ Helen Miranda Knight από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, που εργάστηκε μαζί με συναδέλφους της από τις Σχολές Ιατρικής και Βιοεπιστημών, όπως επίσης το Nanoscale and Microscale Research Centre.

Αυτό που εντόπισαν βασικά είναι, ότι τα κύτταρα μεταξύ τους έχουν μια συνεχή και βαθύτερη επικοινωνία μέσω πρωτεϊνών και "κυκλωμάτων" που στέλνουν μηνύματα σαν αυτά της τηλεφωνίας... Όταν κάποιο από αυτά τα κυκλώματα "πάθει βλάβη", τότε το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει στις καθημερινές υποχρεώσεις του καθώς ο εγκέφαλός του ουσιαστικά υπολειτουργεί ή λειτουργεί με λάθος τρόπο.

Η λειτουργία αυτή εξαρτάται κυρίως από πρωτεΐνες που υπάρχουν κωδικοποιημένες μέσα στο RNA. Όταν οι επιστήμονες καταφέρνουν να επιδράσουν σε αυτό το σημείο και να διορθώσουν, το πρόβλημα επικοινωνίας θεωρητικά αποκαθίσταται με αποτέλεσμα να θεραπεύσουν τη νόσο.


Σχετικά Άρθρα