ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική είναι η επικοινωνία μεταξύ των γονέων

30 Ιουλίου 2021, 07:00

images

Όταν ένα ζευγάρι αποκτήσει παιδιά, η επικοινωνία μεταξύ τους κρίνεται όλο και πιο σημαντική. Οι γονείς συχνά λόγω αυξημένου στρες, κινδυνεύουν να παραμελήσουν τη σχέση τους, τη στιγμή που ίσως είναι και η πιο σημαντική σχέση στην οικογένεια. 

Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατούν καλή επικοινωνία. Όλα τα ζευγάρια, κάποιες στιγμές δυσκολεύονται στην επικοινωνία. Κι αυτό παρατηρείται περισσότερο όταν υπάρχει στρες σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών.

"Η επικοινωνία θέλει δουλειά αλλά αξίζει να επενδύσετε σε αυτήν. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται και το να γνωρίζουμε τί μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία, είναι σημαντικό τόσο για τη σχέση των γονέων αλλά και στη σχέση τους με τα παιδιά τους. Καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν βλέποντας το παράδειγμα των γονέων τους", εξηγεί η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου και συνεχίζει αναλύοντας το θέμα:.

Άρα, οι γονείς πρέπει να είναι αποτελεσματικοί στην επικοινωνία τους για να μπορέσουν να μάθουν αυτή τη σημαντική δεξιότητα τα παιδιά τους.

Ο χρόνος που περνούν ως ζευγάρι είναι καθοριστικός για κάθε σχέση. Και σίγουρα δεν είναι άπλετος όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Άρα, οι  γονείς πρέπει να καταβάλουν σημαντική προσπάθεια για να δημιουργήσουν χρόνο μαζί. Δεν θα έρθει η καταστροφή αν δεν το καταφέρνουν κάθε μέρα. Πολλές φορές δεν είναι καν εφικτό. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια τακτικότητα. Αυτό μπορεί να είναι κάθε μέρα, κάθε δεύτερη μέρα ή μία φορά την εβδομάδα -  ό,τι λειτουργεί για τους γονείς. Αυτό το χρόνο μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν συζητώντας, συμμετέχοντας σε κάποια δραστηριότητα μαζί ή να κάνοντας οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει και τους δύο γονείς. Το σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια αυτών των «ραντεβού» να επικοινωνούν. Και ο κοινός χρόνος δεν θα βρεθεί από μόνος του ως δια μαγείας. 

Πρέπει να προγραμματιστεί και να προστατευθεί και από τους δύο γονείς. Μόνο έτσι θα κρατήσουν την επικοινωνία τους σε ωφέλιμα επίπεδα. Διότι αν δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία, οι πιθανότητες να διδάξουν αναποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας στα παιδιά τους είναι μεγάλες.

Τα κλειδιά για την αποτελεσματική επικοινωνία είναι πολύ συγκεκριμένα:

Πρώτα από όλα, τα λόγια πρέπει να συμβαδίζουν με τις πράξεις. Για παράδειγμα, αν ο ένας λέει στον άλλον ότι δεν έχει νευριάσει, αλλά έχει ύφος θυμωμένου ανθρώπου, έχει ένταση στον τόνο της φωνής του και τα χέρια του σφιγμένα σε γροθιές, τα λόγια του δεν στηρίζουν τις πράξεις του, και άρα δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο στέλνουν διπλά μηνύματα. Οι γονείς πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους. Αν είναι θυμωμένοι, πρέπει να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να εκφράσουν το θυμό τους.

Το άγγιγμα πρέπει να θυμάστε ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος στην μη-λεκτική επικοινωνία. Ένα άγγιγμα στην πλάτη ή μια αγκαλιά είναι ένας τέλειος τρόπος να δείξεις ότι εκτιμάς είτε τον σύζυγο/σύντροφο είτε το παιδί σου.

Επιπλέον δύο πολύ σημαντικές δεξιότητες για αποτελεσματική επικοινωνία είναι η ενεργή ακρόαση και η εστίαση της προσοχής μας. Όταν εστιάζω την προσοχή μου σε κάποιον που μιλάει, μπορώ να ακούσω και όσα λέει. Αυτό επιτυγχάνεται με το να διακόψεις όλες τις άλλες δραστηριότητες, να κοιτάζεις στα μάτια, και να μείνεις σιωπηρός. Και φυσικά, για να μπορείς να είσαι καλός / ενεργός ακροατής, προϋπόθεση είναι να δίνεις προσοχή όχι μόνο στα λόγια του άλλου αλλά και στη γλώσσα του σώματός του.  

Τέλος, έχει μεγάλη σημασία τόσο να προσφέρω όσο και να ζητάω σχολιασμό σε όσα έχουν ειπωθεί. Αυτό βοηθάει στην αποσαφήνιση παρεξηγήσεων λόγω κακής επικοινωνίας. Όταν σχολιάζεις όσα είπε ο άλλος, στην ουσία επαναλαμβάνεις όσα άκουσες προκειμένου να επιβεβαιώσεις ότι έλαβες το μήνυμα που είχε πρόθεση να σου μεταφέρει.

Καλό είναι οι γονείς λοιπόν να μην θεωρούν δεδομένη την επικοινωνία μεταξύ ενηλίκων γιατί είναι η βάση για την επικοινωνία που καθιερώνουν και με τα παιδιά τους. Αν καταφέρουν να ξεχωρίσουν τη σημασία της μεταξύ ενηλίκων επικοινωνίας, δεν θα «απαιτούν» από τα παιδιά τους να καταλαβαίνουν την συμπεριφορά των γονέων τους και να λειτουργούν εκείνα πια ως ενήλικες. Η επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο!



Σχετικά Άρθρα