ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημάδια ότι υποφέρετε από αγχώδη διαταραχή

14 Φεβρουαρίου 2020, 11:05

images

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συνηθέστερες ψυχιατρικές διαταραχές και επηρεάζουν από το 13,6% ως το 28,8% των ενηλίκων. Πιο συχνή εξ αυτών είναι η  γενικευμένη διαταραχή άγχους, και ακολουθούν η διαταραχή πανικού (με ή χωρίς αγοραφοβία), οι φοβίες, η μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, η οξεία αγχώδης διαταραχή και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Πριν από την  εδραίωση της κατάστασης που ταλαιπωρεί πολύ τους πάσχοντες και τον περίγυρό τους, υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα και εκδηλώσεις που πρέπει να μας βάζουν σε υποψία και να μας οδηγούν στον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο για αξιολόγηση και λήψη βοήθειας!

Μερικά από αυτά είναι:

-Νιώθετε όλο και πιο συχνά καθώς ξαπλώνετε το βράδυ για ύπνο, αγωνία και άγχος χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Και υποφέρετε από αϋπνίες.

-Παθαίνετε πανικό στην ιδέα ότι θα κάνετε κάτι που από τους υπόλοιπους θεωρείται απλό και συνηθισμένο. Όπως να πάτε για ψώνια...

-Νιώθετε να σας κόβεται η αναπνοή για ψυχολογικούς λόγους, όπως όταν τρομάζουμε, αλλά χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό ερέθισμα.

-Περάσατε ένα τραυματικό γεγονός αλλά δεν μπορείτε να συνέλθετε παρά το χρόνο που πέρασε.

-Σκέφτεστε συνεχώς ένα πράγμα και δεν μπορείτε να πάρετε την σκέψη σας από αυτό εδώ και ημέρες.

-Σταματήσατε να έχετε την κοινωνική ζωή που συνηθίζατε να έχετε, και κλειστήκατε στον εαυτό και τη μοναξιά σας.

-Σωματοποιήσατε το συνεχές άγχος έχοντας συνεχείς πόνους στο κεφάλι, μουδιάσματα στα χέρια, πόνους στη μέση και γαστρεντερικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ

Clinical Neuroscience


Σχετικά Άρθρα