ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να μην είμαστε ο «δύσκολος ασθενής»

02 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάθε άτομο για να διευκολύνει τα ραντεβού για την υγειονομική περίθαλψη, ώστε να κυλήσουν ομαλά και να αποφύγει να είναι ο «δύσκολος ασθενής». 

Ακολουθούν μερικά από αυτά:

1. Συνειδητοποιήστε ότι οι γιατροί είναι κι αυτοί άνθρωποι. Μερικοί έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα για το τι είναι ο τέλειος γιατρός, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει απογοήτευση.

2. Φέρτε μια λίστα με ιατρικό ιστορικό και ερωτήσεις. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ο γιατρός και οι νοσοκόμες πρέπει να γνωρίζουν ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό σας, η Δρ  Joan Naidorf, συγγραφέας του βιβλίου «Changing the Way We Think About Difficult Patients», επεσήμανε ότι αυτό συχνά δεν συμβαίνει.

3. Κάντε μια μικρή συζήτηση στα γρήγορα. Αν και είναι υπέροχο να σπάσετε τον πάγο με το γιατρό ή να κάνετε συζητήσεις, περιορίστε την κουβέντα, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του.

«Έχετε σχετικά περιορισμένο χρόνο με το γιατρό και, αν αφιερώνετε πολύ χρόνο μιλώντας για τον καιρό ή τις τελευταίες διακοπές σας, για τις οποίες είναι πραγματικά ευχάριστο να μιλήσετε, δεν θα έχετε χρόνο να μιλήσετε για τα σημαντικά ιατρικά θέματα. Ελάτε λοιπόν με μια λίστα ερωτήσεων», είπε η Naidorf.

4. Αναφέρετε τα συμπτώματά σας, όχι τις πιθανές διαγνώσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου το 68% των ανθρώπων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για να αναζητήσουν πληροφορίες για την υγεία.

«Αλλά όταν κάνετε τη δική σας διάγνωση, είναι πραγματικά δελεαστικό να καταλήξετε στο χειρότερο δυνατό ή κάτι που είναι αρκετά σπάνιο».

5. Επιτρέψτε στο γιατρό σας να σας εξετάσει. Μια ενδελεχής φυσική εξέταση είναι ένα σημαντικό μέρος της διαγνωστικής αξιολόγησης, είπε η Naidorf. Ωστόσο, είχε πολλούς ασθενείς που αρνήθηκαν να εξεταστούν, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση.

6. Συμμορφωθείτε με τη θεραπεία. Έως και 40 έως 50% των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα, για παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Εάν οι λόγοι για τους οποίους δεν ακολουθείτε ένα σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνουν περιορισμούς που αντιμετωπίζετε, όπως έλλειψη ασφάλισης ή συστήματος υποστήριξης, ενημερώστε το γιατρό σας.


Σχετικά Άρθρα