ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως καταλαβαίνουμε αν η «συγγνώμη» είναι ειλικρινής

23 September 2019, 14:03

images

Λάθη και παρεξηγήσεις συμβαίνουν συνεχώς μεταξύ των ανθρώπων και στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων κάποιος καλείται να ζητήσει συγγνώμη.

Όπως γνωρίζουμε όμως, όλοι από την εμπειρία μας, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η «συγγνώμη» ειλικρινής.

Κάποιοι μάλιστα την χρησιμοποιούν απλά για να μας κοροϊδέψουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με μελέτη από το University of Queensl και του Δρ. Matthew Hornsby και των συνεργατών του, το «κλειδί» για να καταλάβουμε αν κάποιος είναι ειλικρινά μετανιωμένος και μας ζητάει συγγνώμη έχοντας αγαθές προθέσεις να μην επαναλάβει το λάθος του, είναι να υπάρχει ταύτιση των λέξεων και των κινήσεών του.

Μήπως την ώρα που λέει «συγγνώμη» δείχνει να βαριέται, να είναι ενοχλημένος και απαξιωτικός; Μήπως αντί να μας κοιτάει στα μάτια, κοιτάει αλλού και όλο του το σώμα είναι σε ένταση;

Η μέθοδος του Δρ. Hornsby μελέτησε σε έξι διαφορετικές έρευνες την «σωματοποιημένη» μεταμέλεια… Δηλαδή τα κλάματα, το γονάτισμα ή το σκύψιμο προς το μέρος του άλλου. Και ανακάλυψε ότι όταν συμβαίνουν κι αυτά παράλληλα με την συγγνώμη, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ο άλλος ειλικρινής.

Μάλιστα, οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι και η άλλη πλευρά, αυτού που λάμβανε την συγγνώμη, όταν έβλεπε τον άλλον να βουρκώνει και να σκύβει ικετευτικά προς το μέρος του, συγχωρούσε πιο εύκολα.

Παρόλα αυτά, η μελέτη κατέδειξε ότι οι κινήσεις αυτές είναι το ίδιο διαφορετικές όσο και οι άνθρωποι μεταξύ μας.

Το μόνο στοιχείο που βρήκαν πραγματικά κοινό είναι ότι σε αυτούς που είναι ειλικρινείς και έχουν στ΄ αλήθεια μετανιώσει, υπάρχει μια συνοχή μεταξύ των λέξεων που διαλέγουν να πουν και των κινήσεών τους την ώρα που τα λέμε.

Οι ερευνητές τέλος ξεχωρίζουν τις συγγνώμες που πρέπει να λένε κάποιοι δημόσια (πχ οι πολιτικοί σε συγκεντρώσεις ή από την τηλεόραση) από τις συγνώμες που λέμε μεταξύ μας κατ΄ ιδίαν.

Όπως σημείωσαν, οι διάσημοι και με θέσεις ευθύνης που στην πραγματικότητα έχουν μετανιώσει για κάτι, προτιμούν να συναντήσουν τα θύματά τους και να κάνουν κάτι έμπρακτα για να διορθώσουν το λάθος. Ενώ, όσοι επιλέγουν μια δημόσια γραπτή δήλωση μεταμέλειας, σπανίως εννοούν την συγγνώμη.

ΠΗΓΗ: Hornsey, M. J., Wohl, M. J. A., Harris, E. A., Okimoto, T. G., Thai, M., & Wenzel, M. (2019). Embodied remorse

Σχετικά Άρθρα