ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψυχεδελικά ερεθίσματα θεραπεύουν χρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας

26 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Τα ψυχεδελικά ερεθίσματα είναι γενικώς στιγματισμένα και θεωρούνται παράνομα στα κράτη μέλη της ΕΕ, λόγω ανησυχιών για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Ωστόσο, σε άλλα μέρη του κόσμου, ορισμένες ψυχεδελικές ενώσεις εξυμνούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και λαμβάνονται σε πνευματικές και πολιτιστικές τελετές εδώ και χιλιετίες, σύμφωνα με το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι ορισμένες ψυχοδραστικές ουσίες, έχουν τεράστιες θεραπευτικές δυνατότητες, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση σοβαρών, δύσκολα διαχειρίσιμων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και οι διατροφικές διαταραχές .

«Φανταζόμαστε έναν κόσμο όπου οι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύονται στη χρήση ψυχεδελικών, έτσι ώστε αυτές οι ουσίες να μπορούν να προσφέρονται ως μέρος ενός πακέτου», δήλωσε η Δρ Claudia Schwarz-Plaschg. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το συνδυασμό μιας συγκεκριμένης ουσίας με έναν συγκεκριμένο τύπο θεραπείας.

Σε μια δοκιμή του 2021, που διεξήχθη από την Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS ) - μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των ψυχεδελικών - δόθηκε θεραπεία με τη βοήθεια MDMA  (το δραστικό συστατικό του ναρκωτικού Ecstasy) σε άτομα που πάσχουν από χρόνιο μετατραυματικό στρες (PTSD),  πάθηση η οποία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μετά από μόλις τρεις συνεδρίες, το 67% δεν πληρούσε πλέον τα διαγνωστικά κριτήρια για το PTSD ενώ το 88% παρουσίασε βελτίωση στα συμπτώματα.

«Μόλις έχουμε περισσότερα δεδομένα για τον καλύτερο τύπο θεραπείας για να κάνουμε τους ανθρώπους καλύτερα, ελπίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει την έγκρισή του», δήλωσε η Δρ Schwarz-Plaschg.

Οι τρεις ουσίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας είναι το MDMA, η ψιλοκυβίνη και η κεταμίνη (χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε υψηλότερες συγκεντρώσεις και είναι επίσης γνωστή για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις της).

Από το 2019, η εσκεταμίνη –ένα ρινικό σπρέι με βάση την κεταμίνη– έχει επιτραπεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη θεραπεία σοβαρών καταθλιπτικών διαταραχών, αλλά μόνο όταν άλλα αντικαταθλιπτικά έχουν αποτύχει και μόνο όταν χορηγείται από πιστοποιημένη κλινική.

Για πολλά άτομα με κατάθλιψη (αλλά όχι για όλα), η εσκεταμίνη αποδεικνύεται μια πρωτοποριακή θεραπεία. Δρα γρήγορα και φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα υποτροπής σε σοβαρή κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα από του στόματος αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με ένα ρινικό σπρέι εικονικού φαρμάκου.

Ωστόσο, όπως και με άλλα ψυχεδελικά, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με το μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί αυτή η θεραπεία κι επηρεάζει το μυαλό. Απαιτείται επίσης περισσότερη διεργασία για να καθοριστεί πόσες δόσεις και σε ποια συγκέντρωση θα πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς τη θεραπεία για να επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.


Σχετικά Άρθρα