ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε θα είναι διαθέσιμα εμβόλια κατά της άνοιας;

30 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Η άνοια είναι ένας όρος-ομπρέλα που αναφέρεται σε μια σειρά διαταραχών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός ατόμου, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές συμπεριφοράς και δυσκολία στην ομιλία και το περπάτημα. Ερευνητές εξετάζουν τώρα τη δυνατότητα προστασίας μέσω εμβολίου.

Η Δρ Heather Snyder, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων για την Ένωση Αλτσχάιμερ, δήλωσε ότι είναι μια συναρπαστική στιγμή στην έρευνα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, με πάνω από 100 πιθανές θεραπείες να δοκιμάζονται σε διάφορα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας και πολλές άλλες να αναπτύσσονται.

«Υπήρξε κάποια έρευνα που διερευνούσε την ενεργό ανοσοποίηση, όπως τα εμβόλια, για να "προστατεύσει" τα άτομα από το Αλτσχάιμερ», ανέφερε λεπτομερώς. «Πρόκειται για εμβόλια που αναπτύσσονται για να στοχεύσουν στη βιολογία που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιοποιούν τη βιολογία δεκαετιών ανάπτυξης που σχετίζεται με τα εμβόλια ευρύτερα στην ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι συστημάτων χορήγησης και διαφορετικοί τύποι βιολογίας με τους οποίους μπορούν να στοχεύσουν με ένα εμβόλιο σε μια πιθανή θεραπεία», εξήγησε.

Ορισμένα εμβόλια κατά της άνοιας βρίσκονται επί του παρόντος σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους:

Ένα ρινικό εμβόλιο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ από το Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστώνη εισήλθε στο στάδιο κλινικής δοκιμής φάσης 1 τον Νοέμβριο του 2021.

Μια κλινική δοκιμή φάσης 2 βρίσκεται σε εξέλιξη για το εμβόλιο της νόσου Αλτσχάιμερ της Araclon Biotech με στόχο το βήτα-αμυλοειδές 40.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AC Immune SA με έδρα την Ελβετία έχει ένα υποψήφιο εμβόλιο στοχευμένο για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε κλινική δοκιμή φάσης 1B / 2A.

Ο Δρ David A.Merrill, ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Εγκεφάλου Ειρηνικού του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Ειρηνικού στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια,  προέβλεψε ότι θα περάσει λίγος καιρός προτού οποιοδήποτε εμβόλιο διατεθεί στο κοινό.

«Θα περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια προτού οποιοδήποτε εμβόλιο μπορέσει να περάσει από τη διαδικασία ανάπτυξης, τα ρυθμιστικά εμπόδια και τις φάσεις των κλινικών δοκιμών», επεσήμανε.

Τέλος, η Δρ Snyder συμφώνησε και δήλωσε ότι οι μελέτες μέχρι σήμερα ήταν πολύ μικρές ή διεξάγονταν σε ποντίκια. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μεγάλους, ποικιλόμορφους ανθρώπινους πληθυσμούς προτού μπορέσουμε να σχολιάσουμε την πιθανή χρησιμότητα ενός εμβολίου για την προστασία ή τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ», συμβούλεψε.


Σχετικά Άρθρα