ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε αποκαλύπτουμε τις αλήθειες που συνήθως κρατάμε μυστικές

07 Δεκεμβρίου 2019, 07:20

images

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις οποίες συνήθως είναι προσεκτικοί ώστε να τις κρύψουν, όταν είναι περισσότερο σε εγρήγορση και ξύπνιοι, σύμφωνα με έρευνα του University of Melbourne.

Ο Dr. Brent Coker δήλωσε ότι η εγρήγορση οδηγεί τους ανθρώπους να λένε αυτόματα, πράγματα, παρά να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Και όπως σημειώνει, οι αυτόματες απαντήσεις είναι συνήθως πράγματα που οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να κρύψουν από άλλους και μπορεί να τους κάνει να μετανιώσουν.

Αλλά το περίεργο είναι οι στιγμές που είμαστε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση είναι επίσης οι στιγμές όταν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτά που λέμε-όπως συνεντεύξεις για δουλειά, σημαντικές επαγγελματικές ή ρομαντικές συναντήσεις.

Η έρευνα περιγράφει 3 από 8 πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τον Dr. Coker και την καθηγήτρια Ann L. McGill του University of Chicago. Η πρώτη έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν το προφίλ τους για ένα ραντεβού και είδαν ότι οι άνθρωποι σε εγρήγορση αποκάλυπταν περισσότερο αμήχανες, οικείες, συναισθηματικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.

Έρευνα με τα ίδια στοιχεία ανακάλυψε ότι τα προφίλ των συμμετεχόντων που ήταν σε εγρήγορση, ήταν λιγότερο ελκυστικά για ραντεβού σε σχέση με τους πιο χαλαρούς συμμετέχοντες.

Η δεύτερη έρευνα εστίασε σε συμπεριφορά trolling στο διαδίκτυο και πόσο πιθανό ήταν άνθρωποι να αποκαλύψουν περιστάσεις που είπαν κακίες σε άλλους online. Όπως αποκαλύφθηκε, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πληροφορίες που κάποιος κανονικά δεν θα αποκάλυπτε όταν ήταν σε εγρήγορση.

Η τρίτη έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πολύ προσωπικές πληροφορίες μετά από άσκηση. Το να λέει κάποιος λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, να βλάψει την εμπιστοσύνη ή την εντύπωση που δημιουργεί για τον χαρακτήρα του. Πρέπει να κάνουμε επιπλέον προσπάθεια να ελέγχουμε αυτά που λέμε σε περιόδους στρες.

Σύμφωνα με τον Dr. Coker, το μυστικό για να αυξηθεί η ακρίβεια αυτού που λέμε είναι να προσπαθούμε να υιοθετούμε καθημερινές στρατηγικές για μείωση του στρες, καθώς αυτό σχετίζεται με την εγρήγορση.

ΠΗΓΗ

Journal of Experimental Social Psychology

Σχετικά Άρθρα