ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Επίπεδα Ευτυχίας από έρευνα για το προηγούμενο έτος

17 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Είναι κατανοητό ότι το να έχεις αρκετά χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια σχετικά ευτυχισμένη, άνετη ζωή. Ωστόσο, τα επίπεδα ευτυχίας εξαρτώνται όχι μόνο από την οικονομική ευχέρεια, αλλά και από ευρύτερες αντιλήψεις για την κοινωνική υποστήριξη, την προσωπική ελευθερία, την αγάπη, τη φιλία και πολλά άλλα. Αυτά όλα μάς μελετούν οι ειδικοί για να φτιάξουν την ετήσια έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας.

Πώς μετριέται η ευτυχία

Μερικοί δείκτες είναι η υγεία και ο πλούτος, τα οποία αυξάνονται σταθερά παγκοσμίως, αλλά και άυλες πτυχές, όπως η κοινωνική υποστήριξη, η ελευθερία να κάνεις επιλογές ζωής, η γενναιοδωρία, οι αντιλήψεις περί διαφθοράς κυβερνήσεων και επιχειρήσεων και παράγοντες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στα επίπεδα ευτυχίας. Φέτος, υπήρξε μία μεγαλύτερη εστίαση στο μέτρο αρνητικής επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στα επίπεδα ευτυχίας, όπως η επιδείνωση των κινδύνων ψυχικής υγείας. Επιπλέον, τέτοιες μετρήσεις διέφεραν ανάλογα με την αντίδραση κάθε χώρας στην υγειονομική κρίση.

Η παγκόσμια ευτυχία

Η παγκόσμια ευτυχία έχει μέσο όρο βαθμολογίας 5,5, με μια μικρή βελτίωση από την προηγούμενη έκθεση του 2019.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς διατηρεί τη θέση του ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, αν και η συνολική παγκόσμια κατάταξή του έχει πέσει με τα χρόνια. Το 2019, κατατάχθηκε στην 9η θέση παγκοσμίως, πέφτοντας στην 11η στην έκθεση του 2020 και ακόμη περισσότερο στη 14η θέση στη φετινή έκθεση.

Όσον αφορά τη Νότια Αμερική, η Ουρουγουάη είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα της Νότιας Αμερικής, με τη μεγαλύτερη μεσαία τάξη στην Αμερική - το 60% του πληθυσμού της - και ένα μικρό ποσοστό ακραίας φτώχειας 0,1%.

Σχετικά με την Ευρώπη, η Φινλανδία παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Η φετινή κατάταξη επηρεάστηκε επίσης από τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πανδημία COVID-19.

Στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, η Σαουδική Αραβία είναι η πιο βελτιωμένη χώρα στην περιοχή, καθώς συνεχίζει να μειώνει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, να διαφοροποιεί την οικονομία της και να ενισχύει τις δημόσιες υπηρεσίες της. Σημειώνει επίσης κάποια πρόοδο προς την ισότητα των φύλων.

Επιπλέον, στην Ωκεανία, τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο και η Ταϊβάν είδαν μια επιτυχημένη απόκριση και ανάκαμψη στην COVID-19 ενισχύοντας τις θέσεις τους στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας. Στην πραγματικότητα, η Νέα Ζηλανδία ήταν η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε στα τοπ 10 της παγκόσμιας λίστας ευτυχίας.

Τέλος, στην Αφρική, τον Ιούλιο του 2020, το νησιωτικό έθνος του Μαυρίκιου προσχώρησε στις Σεϋχέλλες για να γίνει η δεύτερη χώρα υψηλού εισοδήματος στην Αφρική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θέσης της ως η πιο ευτυχισμένη στην περιοχή.


Σχετικά Άρθρα