ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στην στοχοποίηση για την καθυστερημένη τεκνοποίηση

15 Νοεμβρίου 2019, 06:20

images

Οι γυναίκες υφίστανται κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις να κάνουν γρήγορα παιδιά. Ακόμα και στις μέρες μας, κορίτσια που δεν έχουν φτάσει ακόμα τα 30 έτη, αν δεν έχουν παντρευτεί, δέχονται παραινέσεις και επισημάνσεις από μέλη της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος να βρουν σύντομα σύζυγο και να αποκτήσουν παιδιά. Ομοίως, την ίδια πίεση δέχονται γυναίκες που παντρεύτηκαν πρόσφατα και δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα εγκυμοσύνη. Οι καταστάσεις αυτές αυτές, όμως, και η τόση ψυχολογική πίεση, μόνο κακό κάνει στη γυναίκα.

Μάλιστα οι μαιευτήρες συστήνουν στις κυρίες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες χωρίς να έχουν κάποιο οργανισμό πρόβλημα, να ηρεμήσουν και να αφήσουν την φύση να "λειτουργήσει". Είναι γνωστό ότι το άγχος- ειδικά δε της τεκνοποίησης για γυναίκες που θέλουν διακαώς ένα παιδί- διαταράσσει την ορμονική ισορροπία των γυναικών και τις οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ταμπού. Διότι γιατί πρέπει μία κοπέλα που δεν συνάντησε ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο να γίνει μητέρα με έναν ακατάλληλο; Και γιατί πρέπει να θεωρείται δυστυχισμένη και αποτυχημένη σε προσωπικό επίπεδο μία γυναίκα που έφτασε τα 40 ανύπανδρη; 

Οι γιαγιάδες μας που ξεκίναγαν να γεννούν από πολύ νεαρή ηλικία, έκαναν το τελευταίο τους παιδί αρκετά μετά τα 40. Γιατί λοιπόν μία 35χρονη πρέπει να θεωρείται ότι ...άργησε; 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα ωάρια με τα οποία γεννιόμαστε και ωριμάζουν κάθε μήνα κατά ομάδες, τελειώνουν και σιγά- σιγά απομένουν τα χειρότερα σε επίπεδο βιολογικό και μορφολογίας. Αυτός είναι ο λόγος που μετά τα 35 οι γιατροί συστήνουν περισσότερες προγεννητικές εξετάσεις στην έγκυο καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωματοσωμικές ανωμαλίες. Αλλά ευτυχώς, με την πρόοδο που έφερε προ ετών στην επιστήμη της προγεννητικής διάγνωσης ο δικός μας Κύπρος Νικολαϊδης, όλα βρίσκονται εγκαίρως.

Εξάλλου σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που έφτασαν τα 30 και δεν βλέπουν στον ....ορίζοντα σύζυγο, να καταψύξουν ωάριά τους (που στην ηλικία αυτή είναι ακόμα πολύ ποιοτικά) και να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ίδιο άλλωστε συστήνεται και σε νεαρές, άτεκνες γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. 

Η κατάψυξη ωαρίων μέχρι τώρα γινόταν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν στην ποιότητα των διαθέσιμων ωοθυλακίων της γυναίκας θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα και  πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος βλάβης δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα των ωαρίων εξαιτίας χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αλλά είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης εξαιτίας των συγκεκριμένων θεραπειών.

«Σήμερα , όλο και περισσότερες νέες γυναίκες που μεταθέτουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό για αργότερα δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα σπουδών ή καριέρας, επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων γνωρίζοντας ότι εύκολα και χωρίς κίνδυνο μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όποτε εκείνες το θελήσουν και το αποφασίσουν», τονίζει η μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, ειδικευμένη στην εξωσωματική γονιμοποίηση Βίκυ Βαρελά, επισημαίνοντας ότι με την κατάψυξη ωαρίων «η όλη διαδικασία χρονικά απαιτεί το  ήμισυ σχεδόν της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και φυσικά πρέπει να ληφθεί υπόψη και το μικρότερο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται».  

Με τις παραπάνω μεθόδους, το θέμα της τεκνοποίησης μετατίθεται μέχρι και τα 45 και παραπάνω χρόνια με αποτέλεσμα να φεύγει από τους ώμους των γυναικών ένα μεγάλο βάρος.

Σχετικά Άρθρα