ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι συμπεριφορές στην εφηβεία ίσως συνδέονται με βιολογικούς παράγοντες στα νεογέννητα

03 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Μελέτη επιστημόνων από το Geisel School of Medicine στο Dartmouth, αναφέρει ότι το μικροβίωμα στα βρέφη συνδέεται με συμπεριφορικές δυσκολίες αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία.

Τα συμπεράσματα της επιστημονικής αυτής εργασίας δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Pediatric Research και συνδέουν το μικροβίωμα στον οργανισμό των νεογέννητων με τις συμπεριφορές που αναπτύσσουν στην παιδική και εφηβική ηλικία. Προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει παρόμοια συσχέτιση που αφορούσε όμως γενικά την ψυχική υγεία του παιδιού και όχι ειδικά συμπεριφορές, όπως είναι η υπερκινητικότητα. Επίσης η τελευταία μελέτη διαπίστωσε διαφορετική επίδραση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

"Πολλές άλλες εργασίες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ προβληματικών συμπεριφορών που εκφράζονται με άγχος και υπερκινητικότητα, με βιολογικούς παράγοντες από την πρώτη βρεφική ηλικία", σημειώνει η Δρ Hannah Laue, ScD, επικεφαλής ερευνήτρια. Και συνεχίζει: "Πρέπει να ψάξουμε πολύ νωρίς, το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του βρέφους για να εντοπίσουμε τους ακριβείς παράγοντες στο μικροβίωμα που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του παιδιού". 

Επίσης, όπως δηλώνει η Δρ Laue, η εστίαση στην πρώτη βρεφική ηλικία, μάς δίνει το "χρονικό παράθυρο" για να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να αναστρέψουμε το πρόβλημα, αλλάζοντας τη σύσταση στο μικροβίωμα. Έχουν μάλιστα ήδη εντοπίσει ότι η σύσταση των βακτηριδίων που ευθύνονται για τη σύνθεση της βιταμίνης Β, έχει κάποιο ρόλο στη διαδικασία αυτή. Αλλά, όπως συμπληρώνει, χρειάζονται ακόμα πολλές μελέτες...


Σχετικά Άρθρα