ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι φωτογραφίες με ανθρώπους να εμβολιάζονται έκαναν καλό

15 September 2021, 09:00

images

Πολλοί επέλεξαν να απαθανατίσουν την στιγμή που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και να "ανεβάσουν" στη συνέχεια την φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διάσημοι ή ανώνυμοι πολίτες, γιατροί ή μη, με πολλούς "φίλους" ή λίγους, κάποιοι έλαβαν ευχές και κάποιοι αρνητικά σχόλια από αρνητές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Psychology & Health υποστηρίζουν ότι οι selfies εμβολιασμού, όταν γίνονται με σωστό τρόπο, μετατρέπονται σε πανίσχυρο εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στο να αναπτύξουμε την αίσθηση του «ανήκειν»... «Ως κοινωνικοί επιστήμονες, παρατηρούμε συμπεριφορές σε θέματα όπως η υγεία και συχνά βλέπουμε πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε ορισμένα θέματα υγείας. Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να δημοσιεύουν selfies εμβολίων στα κοινωνικά μέσα, είδαμε επίσης τη συζήτηση για το αν είναι καλή ιδέα να τις μοιραζόμαστε ή όχι», δήλωσε ο Muhammad Ittefaq, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και συν-συγγραφέας άρθρου. Και συνεχίζει:

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά θεωρούνται ως η πηγή παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Θέλαμε επίσης να δούμε τη θετική πλευρά και πώς χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την εμβολιαστική διαδικασία», δήλωσε η Mauryne Abwao, διδακτορική φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο και συν-συγγραφέας. «Όταν είδαμε για πρώτη φορά να εμφανίζονται αυτές οι selfies, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για περισσότερη μελέτη των κοινωνικών μέσων».

Θα μπορούσαν επομένως να αποτελούν κι ένα «διαφημιστικό» κόλπο ή ένα μέσο, ειδικά όταν διαμοιράζονται από πρόσωπα επιρροής; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες λειτουργούν επιδραστικά στο κοινωνικό σύνολο υπέρ του εμβολιασμού και έχουν συγκεκριμένους στόχους: να αποδείξουν την πράξη του εμβολιασμού, αλλά και να επηρεάσουν θετικά όσους ακόμα είναι αναποφάσιστοι. Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία στους εμβολιασμένους να διαμοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες μετά τον εμβολιασμό. Παράλληλα, η πράξη του εμβολιασμού και ο διαμοιρασμός της εμπειρίας είναι μια έμμεση πρόσκληση για να βρεθούμε με ασφάλεια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Οι συντάκτες προσθέτουν στοιχεία της έρευνας που υποστηρίζει ότι η κοινή χρήση εικόνων από ασθένειες έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν ακούσια το συσχετισμό των εμβολίων με τη νόσηση. Όμως, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα επομένως οι selfies των εμβολιασμών αναδεικνύοντας την υγεία, τη χαρά και την αισιοδοξία και εν τέλει έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν θετικά την αντίληψη του κοινού για τα εμβόλια.

Σχετικά Άρθρα