ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι φίλαθλοι βιώνουν λιγότερη μοναξιά

01 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Το να φοράτε τη φανέλα της ομάδας σας, να προσκαλείτε φίλους να παρακολουθήσουν το παιχνίδι μαζί σας, να ζητωκραυγάζετε βλέποντας μαζί τηλεόραση, δημιουργεί ένα δεσμό που μοιράζεστε μεταξύ σας ως φίλαθλοι.

"Ο αθλητισμός μπορεί πάντοτε να διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Ο αθλητισμός είναι ο λόγος για να συγκεντρώσετε τους ανθρώπους, ο λόγος για να στείλετε αυτό το μήνυμα, ο λόγος για να επικοινωνήσετε με τους γονείς σας και ούτω καθεξής. Ο αθλητισμός τελικά διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο David Sikorjak, συν-συγγραφέας του ''Fans Have More Friends''.

Στο βιβλίο που συνέγραψε με τον Ben Valenta, αντιπρόεδρο στο Fox Sports, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το fandom (δηλαδή το να μοιράζονται οπαδοί μεταξύ τους στιγμές) είναι ένα κοινωνικό αγαθό με τη δυνατότητα να μετριάσει την επιδημία μοναξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι μπορεί να προσφέρει πολύ πιο ουσιαστικά, επιδραστικά οφέλη στους ανθρώπους από όσο περίμεναν. Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι, ενώ το 61% των Αμερικανών αναφέρουν ότι βιώνουν μοναξιά, οι μη φίλαθλοι μπορεί να νιώθουν ακόμη πιο μοναχικοί από τους φιλάθλους.

Επιπλέον, τα ευρήματα του βιβλίου υποδηλώνουν ότι οι φίλαθλοι μπορεί να κάνουν κάποιον να νιώσει τι αίσθημα του ανήκειν στη ζωή του. «Μπορεί να μην έρθει αμέσως, αλλά, καθώς συμμετέχετε στα φανταστικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σας και πηγαίνετε σε παιχνίδια με τους φίλους σας και προσκαλείτε την οικογένεια για το παιχνίδι κ.λπ., θα αρχίσετε να βιώνετε περισσότερο το ανήκειν στη ζωή σας», είπε ο Valenta.

Τέλος, άλλα βασικά ευρήματα που ανακάλυψαν περιλαμβάνουν:

Όσο πιο αφοσιωμένος είναι ο φίλαθλος, τόσο ισχυρότεροι είναι οι οικογενειακοί δεσμοί.

Οι θαυμαστές αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την καριέρα και τις σχέσεις τους.

Οι θαυμαστές είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν και να επιδείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολιτιστικούς θεσμούς.

Οι θαυμαστές είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συναισθήματα ευτυχίας και ευγνωμοσύνης.

Το Fandom διευρύνει τις προοπτικές ενός ατόμου.



Σχετικά Άρθρα