ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπευτική η δράση της επαφής με ζώα

25 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Είναι πολλά τα νοσοκομεία διεθνώς -ειδικά στις ΗΠΑ- όπου όχι μόνο επιτρέπεται τα κατοικίδια να επισκέπτονται τον άνθρωπό τους όταν βρίσκεται σε ανάρρωση, αλλά και χρησιμοποιούνται ζώα- εκπαιδευμένοι θεραπευτές σε ενήλικες και παιδιά που χρειάζονται τρυφερότητα και ψυχολογική στήριξη για να ξεπεράσουν τη νόσο τους. Κι ενώ στη  αρχή -προ 30ετίας περίπου- οπότε ξεκίνησε να υλοποιείται αυτή η πρακτική βρέθηκαν πολλοί να την ειρωνευτούν, τώρα όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν το μέτρο ειδικά σε ασθενείς με άνοια και ψυχικές νόσους.

H οργάνωση Pet partners, η οποία στηρίζει και προωθεί το δεσμό του ανθρώπου με τα ζώα και τα οφέλη από αυτόν το δεσμό, χωρίζει αυτό το θεραπευτικό μέσο σε δύο κατηγορίες:

1. Animal Assisted Therapy (ΑΑΤ) πρόκειται για είναι ένα είδος θεραπείας με συγκεκριμένους στόχους , προγραμματισμό και πλάνο ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς. Κατά την οποία καταγράφονται οι επισκέψεις, η διάρκεια και η πρόοδος του προγράμματος.

2. Animal Assisted Activities (ΑΑA), δραστηριότητες δηλαδή με ζώα , πρόκειται για πιο αυθόρμητες διαδικασίες που δεν υπόκεινται σε κάποιο προγραμματισμό ή στοχοθεσία, δεν συμπεριλαμβάνονται σε συνεδρία ούτε επίσης καταγράφεται η πρόοδος.

Παρόλα αυτά πρόκειται για δύο προγράμματα τα οποία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις και διάφορους

πληθυσμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε πως διάφορες συμπληρωματικές θεραπείες όπως αυτή συχνά ενσωματώνονται στο παραδοσιακό πλάνο της θεραπευτικής προσέγγισης σε διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές, καρκίνο, άνοια και διάφορες επίπονες καταστάσεις.

Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της επαφής με τα ζώα ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο σε ψυχιατρικούς ασθενείς και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι ασθενείς από αυτή την επαφή.

Παραδείγματα χρήση ζώων- θεραπευτών υπάρχουν πια σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί από το 2003 την ανάπτυξη της pet assisted therapy (PET) ώστε να εκπαιδευτούν άνθρωποι και ζώα, να βρεθούν νέοι τρόποι ανάπτυξης της σχέσης ανθρώπου με τα ζώα και να αναπτυχθούν δομές που θα υλοποιούν το πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων εφαρμόζει το Ψυχιατρικό Τμήμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 ενώ υπάρχει και κέντρο ιπποθεραπείας αλλά και προγράμματα στο Παίδων της Αθήνας. 

Η επαφή με τα ζώα έχει αποδειχτεί ότι ηρεμεί ασθενείς με ψυχιατρικές νόσους, βοηθά τον ασθενή να ξεχνάει τους πόνους και άλλα δύσκολα συμπτώματα, βοηθά στην εκπαίδευση παιδιών με προβλήματα καθυστέρησης, στηρίζει άτομα με άνοια και "ξυπνάει" μερικώς και κατά περίπτωση την ανάγκη για επικοινωνία σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό.

Σχετικά Άρθρα