ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγός καλής ψυχολογίας εν μέσω καραντίνας

26 Μαρτίου 2020, 00:13

images

Οι περισσότεροι νιώθουμε να βαριόμαστε. Κάποιοι ελάχιστοι τεμπελιάζουν στους καναπέδες τους με χαρά. Και κάποιοι άλλοι νιώθουν το σπίτι να τους ...πλακώνει. Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας είναι για τον καθένα μία διαφορετική δοκιμασία αλλά όλοι μας έχουμε "όπλα" για να την αντιμετωπίσουμε.

Πρώτα από όλα έχουμε μία σειρά από θετικά πράγματα που δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα και αξίζει να νιώθουμε ευγνώμονες για αυτά:

Έχουμε ένα σπίτι να μείνουμε. Φαγητό στο τραπέζι μας. Πολλά μέσα επικοινωνίας όπως είναι το τηλέφωνο, τα email, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάθε λογής βιντεοκλήσεις και μας ενημερώνουν αναλυτικά για το σι συμβαίνει στον κόσμο τα ΜΜΕ. Επίσης έχουμε τηλεόραση, πολλούς τρόπους να ακούμε μουσική, βιβλία, παιχνίδια, και δυνατότητες να γράψουμε, να κάνουμε έρευνα για κάτι, να οργανώσουμε events και να σκεφτούμε μελλοντικά projects.

Όσοι μένουν μόνοι, έχουν να αντιμετωπίσουν σίγουρα περισσότερα προβλήματα. Πλην όμως κι αυτοί ακόμα πρέπει να σκέφτονται ότι κάποιοι με κακές συζυγικές σχέσεις αυτό το διάστημα μαλώνουν συνεχώς. Και κάποιοι άλλοι με ζωηρά, μικρά παιδάκια δεν ξέρουν πως να τα απασχολήσουν... Άρα η μοναξιά δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό!

Επίσης αυτή η περίοδος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βελτιωθεί και τελικά θα λήξει! Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτήν την περίοδο για να κάνουμε πράγματα στο σπίτι που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε με τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής. Ας ξεκαθαρίσουμε τα χαρτιά και τις σημειώσεις μας. Ας οργανώσουμε την αποθήκη μας. Ας αρχειοθετήσουμε τα οικογενειακά κειμήλια και τις φωτογραφίες. Ας τηλεφωνήσουμε σε όλους αυτούς που συνήθως αμελούμε να έρθουμε σε επαφή. 

Η καραντίνα κάποτε θα τελειώσει. Κάποτε όχι πολύ μακριά... Αντί να πάθουμε κατάθλιψη και κρίσεις πανικού, ας αξιοποιήσουμε τις ημέρες στο σπίτι δημιουργικά!

(Με συμβουλές από την ιστοσελίδα του ΠΟΥ)

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα