ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο αρνητισμός και το στρες κάνουν κακό στον εγκέφαλο

21 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Μελέτη που επικεντρώθηκε σε δύο χαρακτηριστικά, το χρόνιο στρες και τον αρνητισμό που συνοδεύεται από πολλά νεύρα, δείχνει ότι ο χαρακτήρας μας επιδρά στις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Νόσου Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως αναφέρει ο Δρ Antonio Terracciano, καθηγητής Γηριατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο "έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν μελέτες που αναδεικνύουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια, όμως αυτές, οι άλλες μελέτες, βασίζονταν στην κλινική διάγνωση. Εδώ, εξετάζουμε τη νευροπαθολογία, δηλαδή τις βλάβες στον εγκέφαλο που μάς υποδεικνύουν την παθολογική αλλαγή. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και πριν από την κλινική άνοια, η προσωπικότητα μπορεί να προβλέψει τη συσσώρευση της παθολογίας που σχετίζεται με την άνοια".

Tα συγκεκριμένα ευρήματα συνδύασαν στοιχεία από τη μελέτη Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) και προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες σε μετα-ανάλυση που συνοψίζουν 12 μελέτες για την προσωπικότητα και τη νευροπαθολογία της Νόσου Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες και ο συνδυασμός τους προσέφερε ασφαλέστερες εκτιμήσεις σχετικά με τη συσχέτιση της προσωπικότητας με τη νόσο.

Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και Τ (είναι οι πρωτεΐνες που ευθύνονται για τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη Νόσο Αλτσχάιμερ) σε συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερο βαθμό νεύρων. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι οι ενώσεις ήταν ισχυρότερες σε μελέτες ατόμων με φυσιολογική γνωστική ικανότητα, σε σύγκριση με μελέτες που συμπεριέλαβαν άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες.


Σχετικά Άρθρα