ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νευρωτισμός και προβλήματα υγείας

27 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση General Psychiatry, η μικρή πίεση (διαστολική) μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα και να προκαλέσει προβληματική συμπεριφορά.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στον περιορισμό των νευρωτικών συμπεριφορών, του άγχους και των καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές που ανακάλυψαν ωστόσο ότι το 30% έως 60% της αρτηριακής πίεσης επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες και πάνω από 1.000 γενετικοί πολυμορφισμοί στο επίπεδο ενός νουκλεοτιδίου (SNP), σχετίζονται με αυτήν. Ο πολυμορφισμός ενός νουκλεοτιδίου (SNP) , βοηθά στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης ενός ατόμου σε φάρμακα, της ευαισθησίας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και του κινδύνου ανάπτυξης νόσων.

H ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη "μεντελιανή τυχαιοποίηση", που είναι μία μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνται γενετικές παραλλαγές ως υποκατάστατα ενός συγκεκριμένου παράγοντα κινδύνου -στην προκειμένη περίπτωση, της αρτηριακής πίεσης-. 

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε οκτώ σύνολα δεδομένων μελετών μεγάλης κλίμακας, που περιείχαν DNA ολόκληρου του γονιδιώματος, από δείγματα αίματος ατόμων κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής. Η ανάλυσή τους κατέδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η διαστολική αρτηριακή πίεση είχαν σημαντικές αιτιώδεις επιδράσεις στον νευρωτισμό, αλλά όχι στο άγχος, στα καταθλιπτικά συμπτώματα ή στην υποκειμενική ευημερία.

Παρόλα αυτά, μετά την προσαρμογή για πολλαπλές δοκιμές, μόνο η διαστολική αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε σημαντικά με το νευρωτισμό (πάνω από 90%).

«Ο νευρωτισμός θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας για το άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης. Τα άτομα με νευρωτισμό βιώνουν συχνότερα υψηλό ψυχικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειώσει τον νευρωτισμού, των διαταραχών της διάθεσης που προκαλούνται από το νευρωτισμό και των καρδιαγγειακών νοσημάτων» ,καταλήγουν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα