ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης με κατάλληλη διατροφή

16 Ιουνίου 2025, 07:00

images

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επηρεάζουν όλες οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων την ψυχική υγεία με τον ίδιο τρόπο. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία είναι αμφισβητήσιμος. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό, ερευνητές στην Κίνα διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), θέλοντας να προσδιορίσουν εάν ο τύπος της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων που ακολουθεί κάποιος - υγιεινή ή ανθυγιεινή - επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 28.791 ενήλικες Αμερικανούς ηλικίας 20 ετών και άνω που συμμετείχαν στην NHANES μεταξύ 2005 και 2018.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογήθηκαν με τη χρήση ενός αποδεκτού ερωτηματολογίου, γνωστού ως Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενούς-9 (PHQ-9). Μέσω αυτού, οι ερευνητές έθεσαν στους συμμετέχοντες ερωτήματα σχετικά με τα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και άλλες εμπειρίες που σχετίζονταν με τη διάθεσή τους τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Μια συνολική βαθμολογία του 10 ή μεγαλύτερη θεωρείται ότι υποδηλώνει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Δημιούργησαν επίσης 2 συγκεκριμένες παραλλαγές: τη βαθμολογία υγιεινής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων (HLCD) και τη βαθμολογία ανθυγιεινής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων (ULCD). Η HLCD έδωσε έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες, τα ακόρεστα λιπαρά και τους ελάχιστους υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα. Αντίθετα, η ULCD έδωσε έμφαση στις ζωικές πρωτεΐνες, τα κορεσμένα λιπαρά και τη μειωμένη πρόσληψη υγιεινών υδατανθράκων, όπως φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες HLCD —της δίαιτας με λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη— είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες HLCD είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνα στην χαμηλότερη κατηγορία. Αντίθετα, τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες ULCD δεν εμφάνισαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλές βαθμολογίες.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σύνδεση μεταξύ υγιεινών διαιτών χαμηλών υδατανθράκων και μειωμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης περιλαμβάνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Αντίθετα, οι δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ και η τρυπτοφάνη μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου βοηθώντας στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, τη μεταβολική λειτουργία και τον ύπνο, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεση.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες για να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κατάθλιψης ή να μειώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα ψυχικής υγείας.



Σχετικά Άρθρα