ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μάς κάνουν πιο εξωστρεφείς ή μάς απομονώνουν;

30 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Όπως αναφέρει η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για τη Ψυχική Υγεία, αρκετοί νέοι άνθρωποι σήμερα  προτιμούν να μην βγουν έξω το  Σάββατο βράδυ και να μείνουν στο σπίτι. Τι κάνουν στο σπίτι; Ασχολούνται με το internet, το facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή -ακόμα χειρότερα- ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό τζόγο ή την πορνογραφία μέσω ίντερνετ.

Για να διαπιστώσετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει πρόβλημα θέστε τα εξής ερωτήματα:

- Ασχολείστε αρκετή ώρα με το ίντερνετ, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;

- Ο σύντροφος σας παραπονείται συχνά ότι δεν ασχολείστε μαζί του, επειδή είστε συνέχεια στο ίντερνετ;

- Ακόμα και όταν τρώτε είστε στο ίντερνετ;

-Έχει ψυχοδραστική φύση το ίντερνετ; Είναι τρόπος αντιμετώπισης της μοναξιάς ή μήπως την προκαλεί κιόλας;

Σημαντικό ρόλο παίζει εάν η παραπάνω ενασχόληση  επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου. Σίγουρα, μπορεί να επηρεάσει την προσοχή και τη συγκέντρωση, προκαλώντας διακοπή ή διάσπαση της σκέψης ή της προσοχής. Μας αποσπούν από το να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε μία δραστηριότητα, ή απλά να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας, ή να σκεφτόμαστε βαθύτερα θέματα που μας απασχολούν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα ΜΚΔ επηρεάζουν κάποιες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να προκαλέσουν και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους. Έτσι, ενώ το facebook έχει αυξήσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων και βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ζήλεια και φθόνο για τις ζωές των άλλων και μειωμένη επίδοση στο σχολείο. Εξάλλου, οι πολλές ώρες στα social media μειώνουν την επικοινωνία με την οικογένεια, τον κοινωνικό κύκλο του χρήστη. Η μείωση αυτή συχνά οδηγεί σε  συναισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης.

Λύσεις...

Κρατήστε μία επιφύλαξη όταν οι άλλοι άνθρωποι παρουσιάζουν μία τέλεια ζωή. Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά χωρίς την παρουσία κινητού. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, μέσω των social media, αλλά σκεφτείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να τους συναντήσετε από κοντά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία τα social media.

Πάντα να αξιολογείτε τα sites στα οποία μπαίνετε και τις πληροφορίες που παρέχουν.

Γενικότερα, είναι σημαντικό στη ζωή να υπάρχει ποικιλία ερεθισμάτων και επικοινωνίας γιατί ότι γίνεται με μέτρο δεν είναι ποτέ βλαβερό.

Σημαντικό είναι, σημειώνει η ειδικός, να προσπαθείτε να πειθαρχείτε με τη χρήση του κινητού, όταν είστε με τα παιδιά σας, όταν οδηγείτε, όταν είστε σε μια συνάντηση, σε μία κοινωνική εκδήλωση. Θα εκπλαγείτε όταν νιώσετε ότι έχετε καταφέρει να ελέγξετε αυτή τη συνεχή επιθυμία!

Σχετικά Άρθρα