ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λέει ψέματα το παιδί; Δείτε πώς θα το καταλάβετε και πώς αντιμετωπίζεται

02 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Σύμφωνα με την παιδίατρο και συγγραφέα, Alison Escalante M.D., η απάντηση για κάθε γονέα που αναρωτιέται πότε το παιδί του λέει ψέματα βρίσκεται στον τρόπο που απαντά στις ερωτήσεις. Οι φωνές μας, εξηγούν οι ειδικοί, μας προδίδουν μέσα από συγκεκριμένες ηχητικές ιδιαιτερότητες όταν είμαστε ειλικρινείς ή λέμε ψέματα και μάλιστα ο εγκέφαλός μας τις εντοπίζει αυτόματα. Συγκεκριμένα, οι φωνές μας αποκτούν μεγαλύτερη μουσικότητα όταν δεν είμαστε ειλικρινείς.

Τη γλώσσα της αλήθειας κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ομάδα ερευνητών από το εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας για τη Μουσική και τον Ήχο, ζητώντας σε ακροατές να αξιολογήσουν πόσο ειλικρινείς ή ανειλικρινείς ακούγοντας διάφοροι ομιλητές. Το πείραμα που επαναλήφθηκε επί πολλών διαφορετικών σεναρίων έδειξε ότι, για τους ακροατές, ο ήχος των ομιλητών ακολούθησε κοινά μοτίβα επιτονισμού για τον ειλικρινή ή ψευδή λόγο σε κάθε περίπτωση.

Τα στοιχεία της ειλικρινούς γλώσσας, τα οποία επαναλαμβάνονται και όταν μιλάμε με βεβαιότητα για κάτι, περιλαμβάνουν γρήγορο ρυθμό -καθώς δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να λεχθεί η αλήθεια-, μεγαλύτερη έμφαση στο μέσο της λέξης και μείωση του τόνου προς το τέλος της.

Από την άλλη, καθώς το ψέμα χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο, η ομιλία επιβραδύνεται, οι λέξεις εκφέρονται με μικρότερη ένταση στην αρχή τους και ο τόνος μας ανεβαίνει όταν τις ολοκληρώνουμε, και συνολικά η προφορική μας γλώσσας αποκτά μελωδικότητα όσο το ψέμα κορυφώνεται.

Τα μοτίβα επιτονισμού επιβεβαιώθηκαν στην αγγλική, ισπανική και γαλλική γλώσσα, επομένως για τους ερευνητές πρόκειται για κάτι πιθανώς έμφυτο και διαπολιτισμικό. 

Αλλά γιατί λένε τα ψέματα τα παιδιά και πώς να το διαχειριστούμε

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά ισχυριζόταν, μεταξύ άλλων, πως η ικανότητα ενός παιδιού να λέει ψέματα σε νηπιακή ηλικία είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως λένε οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για το παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο «ένα παιδί που λέει ψέματα από μικρό είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σημαίνοντα τραπεζίτη! Όσο πιο ευφάνταστο είναι το ψέμα που θα πει ένα παιδί τόσο το καλύτερο γι’ αυτό. Όλη αυτή η διαδικασία στην οποία μπαίνουν τα νήπια για να πουν ένα ψέμα είναι σημάδι ενός εγκεφάλου που αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αυτό είναι θετικό, γιατί σημαίνει ότι το παιδί θα σταθεί στα πόδια του πιο σύντομα από τα υπόλοιπα συνομήλικα παιδιά και ότι έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει πολύ επιτυχημένο στην ενήλικη ζωή του. Οι γονείς των παιδιών αυτών δεν είναι ανάγκη να ανησυχούν. Στην ηλικία των δύο ετών το 20% των νήπιων λέει ψέματα, ποσοστό που φτάνει στο 90% στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής που να συνδέει τα ψέματα αυτά με τυχόν παραβατική συμπεριφορά του παιδιού στο μέλλον», ήταν τα λόγια του διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Κανγκ Λι.

Τι γίνεται ωστόσο όταν το παιδί μεγαλώνει και το ψέμα επιμένει;

Οι ειδικοί συστήνουν όταν τα παιδιά λένε ψέματα, αρχίζουμε να αμφισβητούμε τον χαρακτήρα του παιδιού μας αλλά και τους εαυτούς μας κι αναρωτιόμαστε τι έχουμε κάνει λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι να μην το πάρουμε προσωπικά και να επικεντρωθούμε στην συμπεριφορά του παιδιού. Όταν το παιδί σας λέει ψέματα φυσικά δεν είναι μία καλή συμπεριφορά, αλλά δεν καθιστά το παιδί σας ένα κακό άτομο. Ας ξεκινήσουμε από το ότι είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να πειραματίζονται με το ψέμα, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία και κλιμακώνοντας μέχρι τα 12, την εποχή της μεγαλύτερης εξαπάτησης. Ορισμένα ψέματα έχουν να κάνουν με την φαντασία.

Υπάρχουν ψέματα που λένε για να μην πληγώσουν κάποιον άλλον κι αυτά ξεκινούν γύρω στην ηλικία των 6 ετών. Άλλα παιδιά λένε ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή, ιδιαίτερα αυτά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα περισσότερα όμως λένε ψέματα για να αποφύγουν κάτι ή να κερδίσουν κάτι που τα εξυπηρετεί. Χρειάζεται λοιπόν απλά να τους περάσουμε με καλό τρόπο την γνώση ότι το ψέμα δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της ζωής και ότι η επιβράβευση θα έρθει με την αλήθεια. Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε τα παιδιά που έχουν πρόβλημα αυτοεκτίμησης ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα και να τα βοηθήσουμε να τα ξεπεράσουν. 

Σχετικά Άρθρα