ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κληρονομική προδιάθεση στην αϋπνία

21 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αϋπνία έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν κληρονομήσει την προδιάθεση για τη διαταραχή αυτή από τους γονείς τους. Αυτό αναφέρει τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature Reviews Disease Primers.

Μάλιστα η συζήτηση αυτή μεταξύ μελών της επιστημονικής κοινότητας έχει ξεκινήσει από το 2015 οπότε είχε δημοσιευτεί άλλη σχετική μελέτη που εκτιμούσε το ποσοστό συμμετοχής της κληρονομικότητας στην εμφάνιση αϋπνίας φτάνει το 59%! Επρόκειτο για μια εκτενή μελέτη που είχαν κάνει ερευνητές με επικεφαλής τη Δρ Mackenzie J. Lind, από το Virginia Institute for Psychiatric and Behavioral Genetics at Virginia Commonwealth του University School of Medicine στο Richmond.

Τώρα η νέα μελέτη είναι διπλή αλλά καταλήγουν και τα δύο μέρη της στο ίδιο συμπέρασμα: Το πρώτο μέρος που εκπονήθηκε αφορά τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.331.010 ασθενών στους οποίους εντοπίστηκαν 956 γονίδια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δείχνουν να εμπλέκονται στην αϋπνία. Κάποια από αυτά δρουν κατευθείαν σε νευρώνες του εγκεφάλου οι οποίοι με την σειρά τους δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

Στο δεύτερο μέρος εντοπίστηκαν 135 γονίδια σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, στους λοβούς, τον φλοιό, τον ιππόκαμπο και αλλού που επίσης φαίνεται να συνδέονται και να προκαλούν την αϋπνία.  

Οι επιστήμονες τώρα μιλούν μεγαλύτερο 30% ποσοστό εμφάνισης κρίσεων αϋπνίας σε άτομα με οικογενές ιστορικό και αναζητούν νέους τρόπους και θεραπείες αντιμετώπισης της βασανιστικής διαταραχής.

Σχετικά Άρθρα