ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μετατραυματικό στρες από την πανδημία

19 Ιουνίου 2021, 08:00

images

Δυο χειμώνες με πανδημία, καραντίνες, οικονομική ανασφάλεια, εργασία από το σπίτι και έλλειψη ανθρώπινων επαφών και ψυχαγωγίας, έφτασαν στα όρια την ψυχολογία όλων μας… Κάποιοι όχι μόνο δεν βγήκαν αλώβητοι από την περιπέτεια αυτή, αλλά ανέπτυξαν σύνδρομα και διαταραχές που θα χρειαστεί χρόνος και θεραπεία για να ξεπεράσουν.

Το ygeiawatch μίλησε με την Δρ Ίλια Θεοτοκά, ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια συνεργάτιδα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που έχει την καθημερινή εμπειρία με ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική τους υγεία…

«Η πανδημία έχει επιβαρύνει και ψυχολογικά και σωματικά μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας. Αρκετοί βαρέθηκαν, βίωσαν έντονη μοναξιά, απομακρύνθηκαν από σχέσεις, έπαθαν κατάθλιψη, έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, νόσησαν, φοβήθηκαν ότι θα νοσήσουν, περιόρισαν σημαντικές δραστηριότητες, ένιωσαν έλλειψη ελευθερίας. Σημαντική μερίδα των συνανθρώπων μας βίωσε σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και οι διαταραχές ύπνου. Επίσης σημειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, αύξηση των εξαρτήσεων, του αλκοόλ της κοκαΐνης και ασφαλώς της εξάρτησης από το διαδίκτυο», μάς αποκάλυψε η ειδικός.

Το ygeiawatch την ρώτησε ποιες είναι οι πιο συχνές ψυχολογικές διαταραχές που βλέπει στο ιατρείο τους τελευταίους μήνες…

«Η πανδημία αύξησε την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την μετατραυματική διαταραχή άγχους. Χαρακτηριστικά να σάς αναφέρω ότi πολλά άτομα ανέφεραν ότι η πανδημία ενέτεινε τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά τους προβλήματα, ο περιορισμός «άνωθεν»  η στέρηση της ελευθερίας, η επιβολή συγκεκριμένων τρόπων μετακίνησης  και το Social distancing (κοινωνική απομάκρυνση) δημιούργησε ένα αίσθημα ψυχικής συμφόρησης, ψυχικής «ασφυξίας» και μη εκτόνωσης. Αυτό ακριβώς το αίσθημα της μη εκτόνωσης οδήγησε και στην αύξηση των εξαρτήσεων, αλκοόλ, ουσιών και διαδικτύου, γιατί λειτούργησε ως μία διέξοδος, παθολογικής ,βέβαια, επίλυσης των αδιεξόδων», μάς απαντά.

Και την ρωτάμε, τώρα που η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί και ζούμε με την ελπίδα ότι από το φθινόπωρο δεν θα έχουμε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τι πρέπει να κάνουν όσοι νιώθουν πιεσμένοι…

«Τα άτομα αυτά καλούνται να συνεχίσουν, εάν είχαν  ξεκινήσει, την ψυχοθεραπεία, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή, μέσα από την επικοινωνία με τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο, για να αποφορτιστούν και να διαχειριστούν τις ψυχολογικές τους δυσκολίες.

Το «ανοιγόκλειμα» της κοινωνίας επιβάρυνε ψυχολογικά τα  άτομα που είχαν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και άτομα που δεν είχαν. Η οικονομική ανασφάλεια και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε, δημιούργησε  έντονο άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη, αίσθημα αβεβαιότητας για το παρόν και για το μέλλον και ασφαλώς προβληματισμό γύρω από την ποιότητα ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας» μάς απαντά η Δρ Θεοτοκά.

Και σημειώνει ότι η πανδημία μάς έδειξε ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση. «Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν: “το πέταγμα μίας πεταλούδας την Κίνα μπορεί να φέρει πλημμύρες στον Αμαζόνιο”. Αυτό είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε σε όλες τις περιόδους και τις  εκφάνσεις της ζωής μας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πανδημία ή κάποια σοβαρή κρίση στην κοινωνία» καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα