ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνολογία μας βοηθάει αλλά και μας αγχώνει

20 Νοεμβρίου 2019, 08:10

images

Ένα "έξυπνο τηλέφωνο" μας βοηθάει όχι μόνο να επικοινωνούμε ...τηλεφωνώντας, αλλά και ανταλλάσσοντας sms, emails, φωτογραφίες, μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαβάζοντας ειδήσεις από τις ιστοσελίδες, ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες, βρίσκοντας διευθύνσεις και κατευθύνσεις, πληρώνοντας λογαριασμούς και μεταφέροντας χρήματα, βγάζοντας αεροπορικά και άλλα εισιτήρια, ακόμα και σκανάροντας έγγραφα για να τα στείλουμε κάπου. 

Μας δημιουργεί όμως και την ανάγκη να το κρατάμε συνεχώς στο χέρι και να μην ηρεμούμε ούτε στιγμή μέσα στην ημέρα...

Η ηρεμία είναι μία λέξη άγνωστη στην εποχή της τεχνολογίας. Με τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και τα laptops είναι εύκολο να μας βρουν ανά πάσα στιγμή και να "ακυρώσουν" το ωράριο εργασίας αναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε σε ένα email που κανονικά θα έπρεπε να απαντηθεί το επόμενο πρωί. Όλοι έχουν την απαίτηση να είμαστε διαθέσιμοι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ακόμα και στις διακοπές μας. Και η ηρεμία, η ώρα χαλάρωσης με την οικογένεια και η αποστασιοποίηση από τα άγχη της εργασίας και της κοινωνικής ζωής, χάνονται!

Η τεχνολογία μετατρέπεται λοιπόν από παράγοντας διευκόλυνσης της καθημερινότητας, σε παράγοντα πρόκλησης ανησυχίας και άγχους.

Μόνη λύση είναι να τα κλείνουμε κάποια ώρα όλα και να μην ενδιαφερόμαστε. Αλλά είναι εφικτό αυτό; 

Οι ειδικοί συστήνουν να μην βιαστούμε να απαντήσουμε ναι ή όχι στην ερώτηση αυτή διότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που ακυρώνουν και τις δύο αυτές επιλογές. Όσοι απαντήσουν "ναι" ίσως αύριο χάσουν την εργασία τους και τότε αποκτήσουν πολύ περισσότερο άγχος, ενώ όσοι απαντήσουν "όχι" ίσως φτάσουν στο σημείο να πάθουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Βασικά μας συστήνουν να αποδεχτούμε ότι ζούμε σε μια εποχή με αυτά τα χαρακτηριστικά, ότι η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας και ότι μόνο μικρές διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.

Για παράδειγμα, όταν καταλαβαίνουμε ότι φτάνουμε στα όρια της αντοχής μας, ας κλείσουμε για 10 λεπτά τον ήχο του τηλεφώνου κι ας πιούμε ένα χαμομήλι κοιτώντας τον ορίζοντα έξω από το παράθυρο. Η κίνηση αυτή από μόνη της μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

ΠΗΓΗ

Psychology Today

Σχετικά Άρθρα